Pojišťovny sčítají škody po bouřkách. Nápor klientů čekají po víkendu, až se lidé vrátí z chat

ČTK ČTK
25. 5. 2018 15:29
Západ Čech a Středočeský kraj ve čtvrtek zasáhly silné bouřky doprovázené vydatným deštěm, který zvedl hladiny toků.
V Zaječově sčítají škody po náhlé povodni. Tak zlé to ale nebylo, říkají obyvatelé | Video: Tomáš Cetkovský

Praha - Pojišťovny zaznamenaly po bouřkách, které zasáhly v minulých dnech především západní část republiky, zatím stovky škod v řádu milionů korun. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. S oznamováním škod však klienti teprve začínají, pojišťovny proto očekávají, že v dalších dnech se budou čísla zvyšovat.

"Z důvodu bouřkového počasí, které ve středu a ve čtvrtek zasáhlo republiku, klienti zatím nahlásili bezmála stovku škod za celkem tři miliony Kč," řekla mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Nejvíce škod je hlášeno z Jihočeského a Středočeského kraje.

Škody přibudou v následujících dnech s tím, jak lidé zjišťují následky a začínají škody nahlašovat. Více nahlášených škod pojišťovna očekává po víkendu, kdy se lidé dostanou na chaty a chalupy.

Kooperativa zatím registruje 50 pojistných událostí za asi 2,2 milionu korun. Škody klienti hlásí nejvíce z Příbramska, kde jsou zaplavené domy a sklepy. Z Plzeňska a Chebska hlásí škody z vichřice, jde hlavně o popadané stromy a poškozené střechy budov. První škody také oznamují majitelé vozidel, která jim poškodily kroupy, uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Allianz po čtvrtečních bouřkách klienti ohlásili přes 70 pojistných událostí za půldruhého milionu korun. Nejčastěji jde o následky přívalových dešťů, sesuvy půdy a údery blesku, především v souvislosti s poškozenou elektronikou po přepětí. "Škody jsou doslova celoplošné," uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Česká podnikatelská pojišťovna eviduje několik desítek škod, odhady se pohybují zatím okolo milionu Kč. Oznámené škody jsou převážně ze Středočeského, Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje. Vesměs jde o vytopené sklepy nebo přízemní části budov poškozené vodou či bahnem, dodala mluvčí ČPP Renata Čapková.

Generali má nahlášeno zatím přes dvě desítky pojistných událostí za více než půl milionu korun. "Na základě hlášení jsem klientům vyplatili i první zálohy na pojistná plnění. Na místa vysíláme mobilní techniky. Zajímavé také je, že lidé nám při nahlašování zmiňují, že jim pomohly získat náskok před vodním živlem i výstražné zprávy z mobilních aplikací o počasí," podotkl mluvčí pojišťovny Jan Marek.

Západ Čech a Středočeský kraj ve čtvrtek zasáhly silné bouřky doprovázené vydatným deštěm, který zvedl hladiny toků. V Zaječově na Berounsku byl večer vyhlášen nejvyšší stupeň povodňového nebezpečí a začala evakuace obyvatel.

Na Šumavě a v jižních Čechách se dnes odpoledne a večer ještě mohou ojediněle objevit další silné bouřky s kroupami a přívalovým deštěm. Vzhledem k předchozímu dešti se mohou rozvodnit menší toky, varovali meteorologové. Později večer budou bouřky ustávat.

 

Právě se děje

Další zprávy