Škoda vyzvala České dráhy k doplacení 760 milionů. Nabídla slevu

ČTK ČTK
27. 11. 2015 13:18
Pokud České dráhy přistoupí na nabízený splátkový kalendář, dá jim Škoda Transportation slevu, kterou zatím ale firma nespecifikovala. Jednání proběhne v příštím týdnu. České dráhy už výrobci lokomotiv zaplatily první část peněz z prohrané arbitráže - 468 milionů korun. Dráhy si u Škody objednaly 20 lokomotiv za zhruba 2,5 miliardy korun. Lokomotivy měl železniční dopravce převzít v roce 2009, první stroje ale dostal až v roce 2013. Dráhy za to chtěly zhruba miliardovou pokutu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Škoda Transportation

Praha - Výrobce lokomotiv Škoda Transportation vyzval České dráhy k doplacení 760 milionů korun za prohranou arbitráž týkající se zpožděné dodávky dvaceti lokomotiv. Dopravci nicméně nabídl finanční ústupky a splátkový kalendář, řekla mluvčí Škody Lubomíra Černá.

Konkrétní výši slevy, kterou je drahám výrobce ochotný poskytnout, Černá neuvedla s tím, že bude výsledkem jednání. To je domluvené na příští týden, potvrdil mluvčí Českých drah Radek Joklík.

České dráhy už výrobci zaplatily první část peněz, 468 milionů korun, z celkových 1,2 miliardy korun. "Vzhledem k tomu, že si Českých drah vážíme jako našeho dobrého zákazníka, jsme ochotni nabídnout Českým drahám výrazné finanční ústupky z ceny, kterou určil arbitrážní soud," uvedl dnes v tiskové zprávě ředitel Škody Tomáš Ignačák.

Podle Českých drah poslala Škoda vedení dopravce celkem dva dopisy. V prvním, který ČD obdržely ve čtvrtek, dopravce vyzvala k vyplacení zbývajících peněz do měsíce. Ve druhém pak Škoda nabídla zmíněnou slevu a splátkový kalendář, pokud dopravce na doplatek přistoupí. České dráhy ale už dříve uvedly, že s výsledkem arbitráže nesouhlasí, a postup rozhodce napadly u soudu.

"To jsme museli udělat, abychom splnili všechny podmínky vyplývající z výsledků arbitrážního řízení tak, že jsme poslali Českým drahám dopis, ve kterém jsme vyzvali společnost České dráhy k doplacení zbylé částky kupní ceny," uvedla Černá. Jinou variantu představenstvo Škody podle ní ani nemělo, aby splnilo podmínku jednání s péčí řádného hospodáře.

České dráhy si u Škody Transportation objednaly 20 třísystémových lokomotiv řady 380 za zhruba 2,5 miliardy korun. Lokomotivy měl železniční dopravce převzít v roce 2009, první stroje ale dostal až v roce 2013.

Škoda se na arbitrážní soud obrátila s požadavkem doplatku kupní ceny, kterou jim dopravce nezaplatil, dráhy se naopak dožadovaly zhruba miliardy korun pokuty za pozdní dodávku strojů. Tu Škoda Transportation obhajuje změnou předpisů v průběhu vývoje lokomotiv, kvůli které bylo nutné rozpracované stroje kompletně předělat.

 

Právě se děje

Další zprávy