Plzeňská Škoda dodá do Německa vlaky za 10 miliard korun

ČTK ČTK
3. 2. 2015 8:27
38 nízkopodlažních elektrických vlaků RegioPanter bude jezdit v okolí Norimberka pro britského dopravce.
Vlak RegioPanter pro Německo od Škoda Transportation
Vlak RegioPanter pro Německo od Škoda Transportation | Foto: Škoda Transportation

Plzeň - Plzeňská Škoda Transportation dodá britskému dopravci National Express 38 nízkopodlažních elektrických vlaků RegioPanter. Budou jezdit v Norimberku a okolí.

Hodnota kontraktu je deset miliard korun, firma má na výrobu vlaků čtyři roky. Informuje o tom server iDnes.cz.

"Jedná se o naprosto klíčovou zakázku, která potvrzuje, že naše výrobky jsou kvalitní a konkurenceschopné," řekl předseda představenstva Škody Transportation Tomáš Krsek.

Je to druhá zakázka, kterou firma v Německu získala. V roce 2013 podepsala s Deutsche Bahn smlouvu na dodávku šesti moderních elektrických vlaků za 2,6 miliardy korun.

Plzeňská Škoda zároveň společně s francouzským koncernem Alstom usiluje o dodávku 80 elektrických vlaků pro Severní Porýní-Vestfálsko za tři miliardy eur (zhruba 83 miliard korun). V kontraktu je zahrnutá výstavba obrovského depa v Německu.

Roční tržby kolem 15 miliard

Skupina firem kolem Škody Transportation se zhruba 5000 zaměstnanci utržila předloni 14,6 miliardy korun, což bylo oproti roku 2012 o téměř pět procent méně. Seskupení snížilo v roce 2013 čistý zisk meziročně o téměř 42 procent na 1,75 miliardy korun. V Česku zaměstnává zhruba 700 inženýrů a vývojářů.

Hlavními produkty jsou nízkopodlažní tramvaje, elektrické lokomotivy, metro, příměstské vlakové jednotky, trolejbusy, trakční motory a kompletní pohony pro dopravní systémy. Do skupiny patří plzeňské firmy Škoda Transportation, Škoda Electric a Movo, ostravská Škoda Vagonka, Pars Nova Šumperk a pražský výrobce výkonové elektroniky Poll.

V Maďarsku je to podnik Ganz-Škoda, v Novosibirsku výrobce motorů Sibelektroprivod a v Německu Škoda Transportation Deutschland.

 

Právě se děje

Další zprávy