Škoda letos kvůli čipové krizi nezvládne vyrobit 100 tisíc vozů

ČTK ČTK
11. 9. 2021 7:26
Automobilka Škoda Auto v letošním roce kvůli chybějícím čipům nedokáže vyrobit 100 000 vozů. Uvedl to podle agentury DPA šéf podniku Thomas Schäfer v rozhovoru s německým listem Augsburger Allgemeine. V loňském roce Škoda Auto vyrobila zhruba 940 000 vozů, upozornila DPA.
Foto: Škoda Auto

"Nedostatek čipů nesmírně bolí, mimo jiné proto, že poptávka po našich automobilech je nadále velmi vysoká," uvedl Schäfer. Vyjádřil nicméně naději, že potíže s nedostatkem čipů v příštích týdnech poněkud poleví, a to díky vyšší produkci v Malajsii. "Čipová krize bude pokračovat také v příštím roce, ale snad už nebude tak silná jako v roce 2021," dodal.

Škoda Auto je součástí německého koncernu Volkswagen. Ten v pátek oznámil, že odbyt Škody Auto se v srpnu meziročně snížil o 34,3 procenta na 53 900 vozů. Tempo poklesu tak mírně zrychlilo z červencových 30,9 procenta. Za prvních osm měsíců roku nicméně odbyt Škody Auto vykázal nárůst o 4,4 procenta na 644 200 vozů.

Časopis Škodovácký odborář minulý měsíc uvedl, že mladoboleslavská automobilka pokračuje v rušení části směn kvůli chybějícím čipům, které se používají v palubní elektronice. Podle odborů se dají problémy očekávat ještě na podzim.

Škoda Auto provozuje v České republice tři výrobní závody, vyrábí ale i v Číně, v Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Působí na více než 100 trzích.

 

Právě se děje

Další zprávy