Škoda Auto začala na letišti skladovat vozy, které nemůže dokončit. Chybí tisíce čipů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
6. 5. 2021 13:00
Automobilka Škoda Auto začala v minulých dnech skladovat na letišti v Hradci Králové vozy, jejichž výrobu nemůže kvůli chybějícím polovodičům dokončit. Do vyrobených aut automobilce chybějí čipy, kterých je celosvětový nedostatek. "Pro zachování naší výrobní kapacity jsme nuceni odstavovat již vyrobené vozy po nezbytně nutnou dobu," uvedla mluvčí automobilky Martina Gillichová.

Maximální kapacita letiště je podle Gillichové 1800 vozů. Letiště patří městu Hradec Králové. "Garance pronájmu je na několik týdnů s prodlužovací opcí. Je to pro nás velmi ekonomicky zajímavé," řekl náměstek hradeckého primátora pro správu majetku Pavel Marek (ANO).

O odstavování škodovek na letišti se podle něj již jednou jednalo, ale nakonec k pronájmu nedošlo. "Letecký provoz na letišti není skladováním vozů nijak omezen," dodal.

Už dříve Škoda Auto skladovala dokončené vozy na letišti, tehdy šlo však o rozsáhlejší areál bývalého vojenského újezdu Milovice. Důvodem byly měnící se emisní normy motorů a problémy s dokončením testování.

Nákladní automobily navážejí škodovky na vedlejší plochu hradeckého letiště. Ve čtvrtek dopoledne podle zjištění ČTK na letiště přibližně mezi 09:00 až 10:00 přijelo s auty téměř deset kamionů.

Globální nedostatek čipů komplikuje výrobu také ostatním automobilkám. Produkci omezují například firmy General Motors, skupina Stellantis, Ford Motor či Volkswagen. Automobilky míní, že ve druhém čtvrtletí se problémy kolem nedostatku čipů ještě prohloubí.

"Pracujeme na minimalizaci účinků celosvětového nedostatku polovodičů na výrobu. V současné době nicméně předpokládáme, že dostupnost čipů bude v následujících měsících nadále omezená," uvedla mluvčí. Automobilka podle ní učiní vše, aby udržela stávající výrobu a po obnovení dodávek čipů dokončila hotové vozy a maximálně zkrátila čekací lhůty na objednané vozy. Škoda Auto má v Česku výrobní závody v Mladé Boleslavi a v Kvasinách.

V prvním čtvrtletí automobilka světově dodala zákazníkům 249 600 osobních aut, o 7,2 procenta víc než před rokem. Firma v prvním čtvrtletí zvýšila provozní zisk o 46 procent na 448 milionů eur (cca 11,6 miliardy Kč) a tržby o čtyři procenta na 5,049 miliardy eur (130 miliard Kč), oznámila dnes firma.

V roce 2018 zaplnily odstavené vozy téměř celé letiště v Milovicích.

Unikátní záběry z výšky: Tisíce odložených Škodovek bez homologace čeká na letišti v Milovicích | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy