Škoda Auto prodlouží odstávku výroby do půlky dubna. Delší uzavírka čeká i Volkswagen

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 27. 3. 2020 11:39
Automobilka Škoda Auto prodloužila odstávku výroby ve všech třech českých závodech kvůli pandemii koronaviru nejméně do 14. dubna. V pátek o tom informovalo vedení firmy zaměstnance v dopisu. Původně se měla výroba spustit 6. dubna. Odstávka, na které se společnost dohodla s odbory KOVO, se tedy prodlouží o více než týden.
Ptačí pohled na továrnu Škoda Auto v Mladé Boleslavi
Ptačí pohled na továrnu Škoda Auto v Mladé Boleslavi | Foto: Škoda Auto

"Reagujeme tím i na nadále velice nízkou poptávku, která je důsledkem státem nařízeného uzavření prodejních míst v České republice a v mnoha dalších zemích Evropské unie," píše vedení firmy v dopisu, jenž má Aktuálně.cz k dispozici, podepsaném předsedou představenstva Bernhardem Maierem a členem představenstva Bohdanem Wojnarem. Ten sám se koronavirem nakazil.

Automobilka zastavila výrobu ve všech třech svých českých závodech, tedy Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vchlabí, ve středu 18. března večer. Zaměstnanci dostávají od tohota data až do 29. března 70 procent platu, poté se zvýší na 75 procent. Tato dohoda platí nadále, 75 procent platu tak budou zaměstnanci dostávat i po 6. dubnu, kdy se původně měla výroba obnovit.

I po zastavení provozu v automobilce zůstalo množství lidí kvůli zachování kontinuity nezbytných činností. Jde například o strážné, energetiky nebo pracovníky údržby. 

Odbory Škody Auto ve čtvrtek uvedly, že se v mladoboleslavském závodě automobilky stále pohybuje 350 kmenových zaměstnanců a dalších 600 externistů. V dalších závodech jsou čísla nižší, spíše v desítkách lidí.

Odstávku výroby v Německu prodloužil také německý automobilový koncern Volkswagen, pod který spadá i Škoda Auto. Ve čtvrtek informoval, že uzavírka se prodlouží nejméně o čtyři dny do 9. dubna. 

Opatření se v Německu týká výroby osobních aut, užitkových vozů a také koncernové výroby komponentů v továrnách v Drážďanech, Emdenu, Osnabrücku, Wolfsburgu, Cvikově, Hannoveru, Braunschweigu, Kasselu, Salzgitteru a Saské Kamenici. Delší odstávka postihne zhruba 80 000 zaměstnanců, jejichž pracovní úvazky byly zkráceny. V plánu je ukončit zkrácené úvazky noční směnou z 9. na 10. dubna.

"Zdraví našich zaměstnanců má nejvyšší prioritu. Postaráme se o to, aby zde nalezli bezpečné prostředí, až produkci a logistiku opět navýšíme," řekl člen představenstva značky Volkswagen Andreas Tostmann. Dodal, že zkušenosti koncern čerpá z Číny, kde mezitím skoro všechny jeho tamní továrny obnovily výrobu.

Mladoboleslavská Škoda Auto loni dodala do celého světa 1,24 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích. Zaměstnává téměř 39 000 zaměstnanců, z toho v ČR téměř 34 000 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy