Škoda Auto míří k dalšímu rekordu, letos vyrobila už přes milion vozů

ČTK ČTK
31. 10. 2017 14:10
Výroba vozů Škoda od roku 1991 vzrostla na sedminásobek. Letošní rok je čtvrtým v řadě, kdy se největší tuzemské automobilce podařilo vyrobit přes milion automobilů.
Stánek Škody na autosalonu Frankfurt 2017 (ilustrační foto)
Stánek Škody na autosalonu Frankfurt 2017 (ilustrační foto) | Foto: Jan Matoušek

Mladá Boleslav - Továrna Škoda Auto vyrobila do konce října jeden milion vozů a směřuje k ročnímu výrobnímu rekordu. Tohoto výsledku se jí podařilo dosáhnout o několik týdnů dříve než minulý rok.

Největší podíl na tom má podle automobilky zájem o modely Fabia, Octavia a Superb.

Letošní rok je podle Škody Auto čtvrtým v řadě, kdy se jí podařilo vyrobit přes milion automobilů. Loni Škoda Auto vyrobila a dodala zákazníkům celosvětově 1 127 700 aut.

K růstu výroby přispívá i SUV model Kodiaq, automobilka očekává zvýšení produkce i sSUV modelem Karoq, který je aktuálně uváděn na trh. "V tomto roce směřujeme opět k novému výrobnímu rekordu," uvedl člen představenstva Škoda Auto pro oblast výroby a logistiky Michael Oeljeklaus.

Automobilka aktuálně vyrábí sedm modelových řad a více než 40 modelových variant. V tuzemsku má výrobní závody v Mladé Boleslavi, v Kvasinách a Vrchlabí a zaměstnává v nich na 30 000 lidí.

Na výrobě se podílejí i závody koncernu Volkswagen a lokální partneři v Číně, Indii, Rusku, Kazachstánu, Alžírsku, na Ukrajině a na Slovensku.

Společnost chce v nadcházejících letech dál výrazně posilovat své aktivity v oblasti digitalizace, elektrifikace a internacionalizace. "Tímto způsobem chce Škoda Auto růst ve dvou dimenzích. Vedle zvyšování odbytu vozů budou zdrojem růstu také nové oblasti podnikání, včetně digitálních služeb v oblasti mobility," uvedla firma v tiskové zprávě.

Výroba vozů Škoda od roku 1991 vzrostla na sedminásobek. Tržby společnosti se za letošní tři čtvrtletí meziročně zvedly o 22 procent na 12,3 miliardy eur (asi 315,5 miliardy korun).

 

Právě se děje

Další zprávy