Bramboráři hlásí začátek sklizně. Věří, že sucho by letos nemuselo tak být drtivé

ČTK ČTK
6. 6. 2019 14:17
V Česku začala sklizeň brambor. Zda bude lepší než jejich loňská produkce, která kvůli suchu meziročně klesla o 15 procent na 380 tisíc tun, není v tuto chvíli podle expertů jasné. Březnové a dubnové počasí pěstování raných brambor ale přálo, kvůli chladnějšímu květnu se však zpozdila jejich sklizeň. Uvedli to zástupci Českého bramborářského svazu. Ovocnáři naopak škody na úrodě už znají: chladné počasí na ovoci způsobilo škodu přes sto milionů korun.
Foto: Economia

"Letošní cena se zatím nedá odhadnout, záležet bude na počasí a produkci v červnu. Mohla by ale klesat, už teď je cena kolem 25 korun," uvedl místopředseda ČBS Vlastimila Rasocha. Spotřebitelé by si letošní brambory mohli koupit v obchodech od nadcházejícího víkendu.

Zemědělci loni podle ČBS pěstovali brambory na ploše 29 tisíc hektarů, letos by mělo být bramborami osázeno více plochy. Podle ČBS by měla přibýt bramborářská pole hlavně v Polabí a na jižní Moravě. Třetinu domácí produkce brambor obstarávají drobní pěstitelé a zahrádkáři, kteří jich ročně vyprodukují kolem 150 tisíc tun.

Kvůli loňskému suchu a nižšímu výnosu brambor bylo podle ČBS nutné dovážet do Česka více brambor hlavně z Německa, Belgie a Nizozemska. Dovoz brambor stál i za jejich zdražením na 30 korun za kilogram. Podle Rasochy je ze zahraničí běžně dováženo kolem 20 až 30 procent brambor také z Francie, Belgie a Velké Británie.

Pěstování brambor je pro zemědělce podle Rasochy náročné jak finančně, tak z hlediska znalostí. "Dávají tedy přednost jiným plodinám. Už v září jsme upozorňovali, že v Česku není dostatek brambor. Pomoci ale může ministerstvo zemědělství a podporovat pěstitele, aby mohli pokračovat," řekl Rasocha.

Brambory společně s kukuřicí, pšenicí a rýží patří podle ČBS mezi čtyři nejdůležitější plodiny světa. Od roku 1994 se jejich celosvětová produkce zvýšila z 230 milionů tun na téměř 400 milionů tun. Nárůst zaznamenala zejména Čína a Indie. Každý Čech zkonzumuje asi 65 kilogramů brambor ročně.

Jarní mrazy trápí ovocnáře

Jarní mrazy ovšem určitě zasáhly ovocnáře. Škody, které počasí na ovoci způsobilo, přesáhnou sto milionů korun. Nejvíce mrazy poškodily ovocné sady v severních a západních Čechách. První škody ovocnáři v minulých dnech zaznamenali na Moravě z krupobití. Řekl to předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Přesné vyčíslení škod bude jasné po celostátním odhadu sklizně, jehož výsledky budou známé ve druhé polovině června.

Začátkem května ovocnáři škody z mrazů odhadovali na desítky milionů korun. Roční hodnota ovoce sklizeného českými sadaři se v posledních letech pohybuje kolem 1,3 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy