Sklad Amazonu u Prahy začíná plný provoz, práci má 1500 lidí

ČTK ČTK
Aktualizováno 8. 9. 2015 15:11
Zatím 1500 stálých zaměstnanců našlo práci ve skladu amerického internetového obchodu Amazon, který dnes zahájil plný provoz v Dobrovízi u Prahy. Vyřizují zde objednávky zboží pro evropské zákazníky. Slavnostního otevření se zúčastnil i ministr průmyslu Jan Mládek. Do roku 2018 zde má pracovat 2000 stálých a další 3000 sezonních zaměstnanců.
Nový sklad Amazonu v Dobrovízi, 8. září 2015
Nový sklad Amazonu v Dobrovízi, 8. září 2015 | Foto: Jakub Plíhal

Dobrovíz (u Prahy) - Sklad amerického internetového obchodu Amazon v Dobrovízi u Prahy dnes zahájil plný provoz. Jeho zaměstnanci vyřizují objednávky zboží pro evropské zákazníky.

Dnešního otevření distribučního centra se zúčastnil ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Projekt Amazonu přivítal, protože se vytvořily tisíce pracovních míst. Podle něj to také dává signál dalším potenciálním investorům, že ČR je dobré místo pro investice.

Celkové náklady na projekt včetně nákupu pozemků přesáhly 75 milionů eur, tedy přibližně dvě miliardy korun.

Do roku 2018 v distribučním centru najde práci 2000 stálých a další 3000 sezonních zaměstnanců. Nyní už je zde zaměstnáno 1500 stálých zaměstnanců. Stavba netrvala ani rok. "Na konci týdne skončí nábor kmenových zaměstnanců, těch bude letos 1600," řekla dnes novinářům manažerka personalistiky Amazonu Šárka Semeráková.

V letošním předvánočním období by podle ní mohly získat práci v centru až 2000 sezonních pracovníků, některým z nich podle Semerákové pak Amazon nabídne stálé zaměstnání.

Amazon zaměstnancům zajišťuje dopravu na pracoviště zdarma z Prahy a několika míst Středočeského a Ústeckého kraje, celkem jde o třicítku nástupních míst včetně Roudnice nad Labem či Litoměřic, nyní se podle Semerákové má jednat například o Teplicích.

Ředitel distribučních center Amazonu pro střední Evropu Erwin Brunner novinářům řekl, že v předvánoční špičce projdou distribučním centrem miliony objednávek. Navážení zboží do centra stále pokračuje. "Sklad dosud není zaplněný, do Vánoc se kompletně naplní," uvedl.

Foto: Jakub Plíhal

V obci se společnost podílela například na úpravě přechodů a nyní buduje její obchvat. Měl by být dokončen letos a ulevit vsi od osobní dopravy. Nákladní auta k centru míří mimo obec ze silnice vedoucí od rychlostní silnice R6. Stavbu obchvatu stejně jako výstavbu haly má na starosti developerská společnost Panattoni. "Doufám, že se spolupráce s Amazonem bude ještě více rozvíjet," uvedla dnes starostka Dobrovíze Jana Krupičková.

Všichni kmenoví zaměstnanci dobrovízského distribučního centra mají smlouvy na dobu neurčitou. Po celém světě Amazon zaměstnává 97 000 lidí.

Dobrovízská hala je největší samostatně stojící průmyslovou budovou postavenou v Česku po roce 1989, unikátní je i tím, že je celá klimatizovaná. Distribuční centrum o rozloze 95 000 metrů čtverečních je součástí evropské distribuční sítě Amazonu. V Evropě má Amazon 28 distribučních center, celkem na světě 96.

Společnost chtěla postavit distribuční centrum také v Brně, ale projekt opustila. Důvodem bylo zejména dlouhé dohadování s brněnskými zastupiteli, kteří několikrát odmítli schválit smlouvy s developerem a Ředitelstvím silnic a dálnic.

Foto: Jakub Plíhal

Podle Hospodářských novin ale Amazon připravuje rozšíření centra pro vrácené zboží, které by se mělo z Dobrovíze přesunout do pražských Horních Počernic.

Společnost Amazon.com zahájila svou činnost na internetu v červenci 1995. Nyní je největším internetovým obchodem na světě a na špici amerických prodejců vystřídala firmu Walmart. Čeští zákazníci mohou pro nákup u Amazonu využívat jeho zahraničních stránek. Aktuálně má aktivní účet přes 50 000 klientů z Česka.

 

Právě se děje

Další zprávy