Sklad u brněnského letiště Amazon neláká, Černovice ano

Bára Sobotková
27. 3. 2014 12:10
Investor se omluvil za neoprávněné zasahování do černovického pozemku. Tato lokalita je pro Amazon stále jasnou volbou, pozemek u letiště Tuřany ji neláká.
Brněnské letiště Tuřany.
Brněnské letiště Tuřany. | Foto: www.airport-brno.cz

Brno – Šanci na vybudování skladu Amazonu v "náhradní" lokalitě u brněnského letiště Tuřany vyhodnotil zástupce této společnosti na pouhých pět procent. Jednoznačně dává přednost zóně Černovické terasy.

Nízký zájem o pozemky u letiště potvrdil Amazon primátorovi města Brna Romanu Onderkovi (ČSSD) během středeční audio konference.

Náhradní pozemek nabídl Amazonu Jihomoravský kraj poté, co brněnští zastupitelé neschválili výstavbu logistického centra v průmyslové zóně Černovické terasy.

Firma ale lokalitu již před půl rokem prověřila a zhodnotila jako příliš malou pro výstavbu logistického centra.

O sklad Amazonu se nyní přetahuje více míst, ve hře jsou také pozemky u ostravského Mošnova či nabídky ze sousedního Slovenska.

Amazon by si vybral Černovice na 95 procent

Schválení projektu v průmyslové zóně Černovické terasy překážel územní plán, který nedovoluje stavět na tamních pozemcích logistická centra.

Změnu územního plánu v oblasti mohou od čtvrtka připomínkovat brněnské městské části Slatina, Tuřany a Kníničky. Brněnské zastupitelstvo ji projedná nejpozději v květnu.

„Při středeční audio konferenci s lucemburským zástupcem Amazonu a firmou CTP padlo, že pokud zastupitelstvo projekt podpoří, vyberou si Brno na 95 procent. Ale pokud by se měla stavba přesunout na tuřanské letiště, dávají tomuto pozemku mezi ostatními maximálně pět procent,“ upozornil ve čtvrtek Onderka.

Firma pracovala s předstihem

Radním vadila také aktivita investorské firmy CTP, jež protizákonně využívala pozemky města pro sklad materiálu a odpadu ještě před schválením výstavby.

Onderka ve čtvrtek sdělil, že se investor přiznal k neoprávněnému jednání a městu se za něj omluvil. Uchýlil se k němu proto, že si myslel, že záležitost dodatku se na jednání 18. března vyřeší, a následně chtěl dát věci do pořádku.

„Investor je připraven vynahradit městu finanční prostředky a uvést pozemek do původního stavu,“ sdělil Onderka a odkázal na náměstka Olivera Pospíšila (ČSSD), který záležitost vyčíslí a prověří, aby o ní mohlo zastupitelstvo jednat.

 

Právě se děje

Další zprávy