Skipasy mírně zdraží. Podívejte se, kolik stojí den na sjezdovce ve velkých areálech

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
7. 11. 2018 11:41
Skipasy ve větších českých lyžařských střediscích pro nastávající sezonu meziročně zdraží v průměru o 3,5 procenta na 599 korun pro dospělého, pro dítě na 428 korun.
Lyžování Korutany
Lyžování Korutany | Foto: Franz Gerdl; KaerntenWerbung, Nassfeld Ski

Cena 599 korun pro dospělého je průměrná cena ve 35 největších areálech, které tvoří zhruba 80 procent návštěvnosti. Na tiskové konferenci to v úterý řekl ředitel Asociace horských středisek ČR Libor Knot.

Pokud by se vzala v úvahu také menší střediska, ceny by se podle něj zvedly celkově asi o dvě procenta. Stále více areálů umožňuje nákup skipasů přes internet, kde jsou ceny nižší, uvedl dále Knot.

"Průměr už zhruba pět let počítáme z lepší třetiny českých areálů. Zvýšení je velmi mírné, ani zdaleka neodpovídá růstu cen energií nebo mzdových nákladů. Lyžaři navíc mohou výrazně ušetřit při nákupu skipasů přes internet, který umožňuje stále více areálů. Touto cestou některá střediska oproti loňsku v podstatě zlevňují," řekl Knot.

Například největší krkonošský lyžařský areál Špindlerův Mlýn na zimu zdraží cenu skipasu zakoupeného v pokladně u sjezdovky z 890 na 1000 korun. Jak minulý týden uvedli zástupci areálu, při koupi v samoobslužné pokladně vyjde denní permanentka na 890 korun a v e-shopu při koupi tři dny dopředu na 820 korun.

Cena celosezonní permanentky, takzvaného Czech Skipassu, která platí ve 23 areálech, zůstává na loňských 11 000 korun pro dospělé a 8000 korun pro děti. Zahrnuje 40 lanovek a 135 vleků. Délka sjezdovek proti loňsku vzrostla o 25 kilometrů na 215 kilometrů. "Zvýšil se i komfort pro zákazníky, protože starší vleky byly často vyměněny za nové lanové dráhy," doplnil Knot.

Celkové investice před zimní sezonou jsou podle Knota podobné jako v minulém roce, pohybují se kolem 650 milionů korun. "Za období posledních pěti let je ovšem rekordní počet postavených lanovek. Jedná se celkem o osm nových dopravních zařízení, která vesměs nahradila původní zastaralé vleky," uvedl dále Knot.

Jde například o téměř kilometr dlouhou čtyřsedačku s ochranou před nepřízní počasí, takzvanou bublinou, na Tanvaldském Špičáku, další nové lanovky jsou podle Knota také v Krkonoších, Jeseníkách a Beskydech.

"Pokračuje také rozšiřování a výstavba nových sjezdových tratí. Takové změny prodělaly například horská střediska na Lipně nebo v Dolní Moravě. Novinkou je i propojení Skiareálu Klínovec se sousedícím skiareálem na Neklidu a přímé lyžařské propojení s Božím Darem," dodal Knot. Lyžaři tak v těchto krušnohorských střediscích budou mít k dispozici 31,5 kilometru tratí místo původních 18 kilometrů.

"Nemalá část investic míří také do lepších služeb a gastronomie. Například Dolní Morava otevře panoramatickou restauraci s jedinečnou konstrukcí, která nabídne výhled na Králický Sněžník a jeho údolí. Další modernizované tratě najdou lyžaři na Lipně nebo na Ještědu," řekl Knot.

Ceny jednodenního skipasu v hlavní sezoně pro dospělé ve vybraných střediscích:

Areál Cena (v korunách)
Špindlerův Mlýn 1000
Černá hora - Pec 880
Malá Úpa 650
Harrachov 690
Deštné v Orlických horách 520
Říčky 570
Buková hora 650
Dolní Morava 890
Červenohorské sedlo 550
Praděd-Ovčárna 500
Karlov pod Pradědem 550
Pustevny 320
Bílá 530
Lipno 710
Zadov 550
Špičák 660
Klínovec 790
Ještěd 590
Tanvaldský Špičák 640
Monínec 485

Poznámka: Jedná se o ceny při nákupu v pokladně. Některé areály nabízejí nákup v samoobslužné pokladně nebo předem na internetu. V takových případech jsou ceny až o 15 procent nižší.

Češi jezdí každoročně lyžovat také do Alp. Pro srovnání v rakouském lyžařském areálu Zell am See - Kaprun stojí denní permanentka na zimní sezonu 53 eur (1362 korun), středisko podle serveru snow.cz nabízí 138 kilometrů sjezdovek.

Resort SkiWelt Wilder Kaiser Brixental si účtuje za denní skipas 51 eur (1310 korun) a nabízí 284 km sjezdovek, a v Kitzbühelu, nabízejícím 179 km sjezdovek, denní permanentka vyjde na 40 eur (1028 korun). Špindlerův Mlýn podle serveru nabízí 26 km sjezdovek.

 

Právě se děje

Další zprávy