Skanska zastavila propad, zvýšila tržby a vrátila se k zisku

ČTK ČTK
16. 2. 2015 10:51
Firma loni získala nejvíce zakázek ze stavebních společností, uvádí analýza inženýrské a poradenské společnosti ÚRS Praha.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Stavební společnost Skanska loni v Česku a na Slovensku po letech propadu zvýšila tržby o 18 procent na 14,6 miliardy korun. "Provozní zisk se vrátil do plusu, dosáhl 142 milionů korun," řekl generální ředitel Skanska v ČR a SR Roman Wieczorek.

V roce 2013 se společnost kvůli odpisu aktiv propadla do ztráty 888 milionů korun, o rok dříve měla zisk po zdanění 357 milionů korun. Předloňské výsledky také ovlivnilo to, že manažeři jedné z divizí účetně zkreslovali výsledky.

Počet zaměstnanců se loni snížil na 4043 z předloňských 4323. Z toho 3337 pracuje v Česku, zbytek na Slovensku.

Společnosti Skanska se velmi dařilo při získávání veřejných zakázek, podle analýzy inženýrské a poradenské společnosti ÚRS Praha loni firma získala 108 zakázek za 5,67 miliardy korun, což bylo nejvíce ze stavebních společností.

Finanční ředitel Patrik Choleva uvedl, že firma loni získala nové zakázky za celkem 14 miliard korun, což je meziroční růst o 46 procent. "Jen malé zakázky v regionech narostly o 20 procent, začínáme získávat i velké zakázky. Jsme přesvědčeni o tom, že všechny jsou zdravé," podotkl.

Na konci roku společnost změnila nejvyšší vedení, z místa generálního ředitele odešel Dan Ťok, který se stal ministrem dopravy. Nahradil ho Roman Wieczorek, který současně zůstává výkonným viceprezidentem Skanska AB se zodpovědností za rozvoj obchodních jednotek společnosti ve střední Evropě.

Skanska, která patří k největším stavebním a developerským společnostem v ČR a na Slovensku, se zabývá hlavně silničním a železničním stavitelstvím a betonovými konstrukcemi. Její dceřiné společnosti se zaměřují i na výstavbu bytů a komerčních nemovitostí převážně v Praze. Skupina je součástí světového koncernu Skanska se sídlem ve Švédsku.

 

Právě se děje

Další zprávy