Skanska i Eurovia musí zaplatit půlmiliardové pokuty do srpna, úřad je trestá za kartel

ČTK ČTK
Aktualizováno 23. 5. 2016 17:25
Krajský soud v Brně nepřiznal jejich žalobám proti rozhodnutí antimonopolního úřadu odkladný účinek. Na soud se obrátilo všech sedm pokutovaných firem. Jediný, kdo se žádostí o odkladný účinek žaloby uspěl, byla společnost Lesostavby Třeboň.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: komerční článek

Brno - Skanska i Eurovia budou muset zaplatit zhruba půlmiliardové pokuty za účast ve velkém kartelu stavebních firem nejpozději začátkem srpna. Krajský soud v Brně nepřiznal jejich žalobám proti rozhodnutí antimonopolního úřadu odkladný účinek, uvedla mluvčí soudu Simona Tesařová.

Stejně dopadla už dříve společnost M-Silnice, která má zaplatit 46,1 milionu korun. Celkem Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil stavebním firmám pokuty za 1,66 miliardy korun, k jejich zaplacení dal v únoru lhůtu 180 dní.

Společnost Eurovia pokutu zaplatí. "Vzhledem k tomu, že si nejsme vědomi toho, že bychom se dopustili nějakého protiprávního jednání, podali jsme žalobu ke krajskému soudu, jejíž součástí byl také návrh na přiznání odkladného účinku. V tomto nám soud nevyhověl. Rozhodnutí respektujeme a předmětnou částku uhradíme. Samotnou kauzou se soud ale bude dále zabývat později," sdělila ČTK mluvčí Eurovie Iveta Štočková.

Rozhodnutí soudu respektuje i Skanska. Podle jejího mluvčího Ondřeje Svatoně částku v uloženém termínu uhradí. "Náš postoj k případu se ale nemění. I nadále ho považujeme za neopodstatněný a využijeme všech dostupných právních kroků k ochraně naší společnosti. Věříme, že rozhodnutí o nepřiznání odkladného účinku nebude mít žádný vliv na konečné rozhodnutí soudu," uvedl Svatoň.

Na soud se obrátilo všech sedm pokutovaných firem. Jediný, kdo se žádostí o odkladný účinek žaloby uspěl, byla společnost Lesostavby Třeboň. Ta je ale v kartelu malým hráčem a má zaplatit jen 4,2 milionu. Zbývající tři společnosti jako Strabag, Swietelsky a Berger Bohemia o odkladný účinek zatím nežádaly.

Pokuta od ÚOHS je nejvyšší, kterou úřad kdy pravomocně uložil. Firmy koordinovaly účast a svoje nabídky ve výběrových řízeních na výstavbu komunikace R4 v úseku Mirotice - Třebkov (kromě firmy Lesostavby), dále na rekonstrukci lokality na Bakalářích v Písku (pouze Strabag a Lesostavby) a při rekonstrukci Jeronýmovy ulice v Třeboni (pouze Strabag a Lesostavby). Informace o kartelu získal ÚOHS při dvanácti neohlášených šetřeních ve dvou letech.

"Zadržené důkazy vypovídají o tom, že účastníci kartelu mezi sebou domlouvali a připravovali takzvané krycí nabídky na uvedené veřejné zakázky, z nichž některé byly záměrně neúplné a jiné nadhodnocené. Tímto způsobem účastníci kartelu ve výběrových řízeních zcela vyloučili prvek hospodářské soutěže a zvítězila společnost, která byla kartelem předem určena," uvedl už dříve předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Nejvyšší pokutu uložil ÚOHS firmě Skanska (529,9 milionu korun). Skoro půlmiliardové sankce dostaly i Strabag (497,6 milionu) a Eurovia (492,6 milionu). Další pokuty jsou nižší. Swietelsky má zaplatit 76,2 milionu korun, M-Silnice 46,1 milionu, Berger Bohemia 13,5 milionu a Lesostavby Třeboň 4,2 milionu.

 

Právě se děje

Další zprávy