Skandál s praním ruských peněz: Bývalého šéfa estonské Danske Bank nalezli mrtvého

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
25. 9. 2019 13:03
Bývalého šéfa estonské součásti dánského finančního ústavu Danske Bank Aivara Reheho nalezli mrtvého. Agentuře Reuters to dnes sdělila estonská policie. Z finančního skandálu banky, který vznikl v době, kdy ji Rehe v letech 2007 až 2015 řídil, tento člověk podezřelý nebyl. Ve vyšetřování ale figuroval jako svědek.
Foto: Reuters

Policie po manažerovi pátrala od pondělí, kdy ráno odešel v běžeckém oblečení ze svého domu v Tallinnu a nevrátil se.

Danske Bank vyšetřují policejní orgány v několika zemích včetně Spojených států, Dánska, Británie a Estonska kvůli podezřelým platbám v objemu 200 miliard eur (5,2 bilionu Kč). Ty zpracovávala právě její malá estonská pobočka.

Podle agentury Bloomberg počítala policie v případu zmizení šestapadesátiletého manažera s pravděpodobným scénářem sebevraždy. Rehe proslul jako workoholik, do banky přešel v roce 2007 z estonské daňové a celní správy. Nebyl mezi estonskými bankéři, které policejní orgány zadržely loni.

Pobočka dánského finančního ústavu Danske Bank zapojená do praní špinavých peněz musela letos v únoru v Estonsku ukončit své obchodní aktivity. Banka byla zapletena do skandálu týkajícího se praní špinavých peněz pocházejících z Ruska a zemí bývalého Sovětského svazu.

Nezávisle na něm se Danske Bank rozhodla ukončit zbylé obchodní aktivity v ostatních dvou pobaltských státech Litvě a Lotyšsku a odejde i z Ruska. 

Banka se sídlem v Kodani loni v září připustila, že v letech 2007 až 2015 provedla transakce ve výši dvou set miliard dolarů (4,5 bilionu korun), které mohly napomáhat k legalizaci výnosů z trestné činnosti. Agentura AP uvedla, že některé převody zadali i členové rodiny ruského prezidenta Vladimira Putina.

Loni bylo v Estonsku v souvislosti se skandálem zatčeno deset bývalých zaměstnanců estonské pobočky Danske Bank. Podezřelé transakce vyšetřují úřady v Dánsku, Estonsku, Británii i ve Spojených státech.

Podle šéfa estonského úřadu pro finanční regulaci Kilvara Kesslera docházelo "v průběhu let k vážnému a rozsáhlému porušování pravidel" ze strany Danske Bank. To "vážně ohrozilo transparentnost, důvěryhodnost a pověst estonského finančního trhu."

 

Právě se děje

Další zprávy