Situace ve světě je kritická, znělo na fóru v Davosu. Merkelová varovala před novým nacionalismem

ČTK ČTK
Aktualizováno 24. 1. 2018 23:11
Ve čtvrtek do Davosu přijede také americký prezident Donald Trump, ve stejný den by měl dorazit český premiér Andrej Babiš.
Německá kancléřka Angela Merkelová v Davosu na Světovém ekonomickém fóru.
Německá kancléřka Angela Merkelová v Davosu na Světovém ekonomickém fóru. | Foto: Reuters

Davos - Lídři největších zemí Evropské unie ve středu na Světovém ekonomickém fóru (WEF) v Davosu kritizovali situaci ve světě, která je podle nich krizová. Zatímco německá kancléřka Angela Merkelová varovala před protekcionismem a novým nacionalismem, francouzský prezident Emmanuel Macron hovořil o tom, že Evropská unie se musí v letošním roce zreformovat, aby mohla konkurovat velkým mocnostem, jako je Čína nebo Spojené státy.

Macron řekl, že ambicióznější země EU musejí být schopny pokročit k větší integraci Evropy, i když se jiné evropské země nechtějí připojit. "Ti méně ambiciózní by neměli blokovat ty ambicióznější ve skupině," řekl. Dodal přitom, že země, které sdílejí měnu euro, musejí být schopny dohodnout se na "mnohem silnějším" a "mnohem spravedlivějším" systému. Země EU podle Macrona musejí koordinovat svou daňovou politiku, "protože jinak budou přicházet o talenty".

Macron uvedl, že Francie vytvoří fond v objemu deseti miliard eur (254 miliard Kč) na financování inovací a výzkumu. Plánuje, aby inovace byla ústředním bodem jeho hospodářské politiky. Přislíbil i daňové úlevy pro podniky a tvrdí, že francouzské pracovní zákony se musejí lépe přizpůsobit podnikatelskému prostředí, aby země byla konkurenceschopnější.

Merkelová zdůraznila, že snaha o izolaci není řešením náročných úkolů, kterým státy v současném světě čelí. Světové společenství kancléřka ujistila, že navzdory komplikacím při sestavování nové vlády bude Německo nadále přispívat k řešení mezinárodních krizí. Pokud je někdo přesvědčen, že nejsou věci ve své současné podobě spravedlivé, je podle kancléřky třeba hledat mnohostranná, nikoli jednostranná řešení. Konkrétního politika či zemi, kteří se k jednostranným řešením v současnosti uchylují, Merkelová nejmenovala.

Národní egoismus, populismus a polarizující atmosféru v mnoha státech světa podle Merkelové vyvolal i strach, že tváří v tvář digitalizaci a celosvětovým změnám zůstanou lidé pozadu. Lidé podle Merkelové teď pochybují rovněž o tom, zda může multilaterální spolupráce vyřešit jejich problémy. Pravicový populismus, který posiluje v reakci na tyto obavy, ale Merkelová považuje za "jed".

Ministr financí USA Steven Mnuchin zdůraznil, že Spojené státy jsou absolutně oddány svobodnému a spravedlivému obchodu a mezi politikou prezidenta Donalda Trumpa "Amerika na prvním místě" a jeho vírou v obchodní spolupráci s ostatními státy neexistuje žádný nesoulad. Učinil tak přitom jen dva dny poté, co Trump podepsal nová cla na dovoz praček a solárních panelů.

Mnuchin také prohlásil, že slabší dolar je v krátkodobém horizontu pro americký obchod výhodou, nicméně očekává, že příznivý hospodářský vývoj měnu dlouhodobě podpoří. V dlouhodobém horizontu je síla dolaru odrazem síly americké ekonomiky a toho, že dolar je a zůstane primární rezervní měnou. Mnuchin zopakoval cíl Bílého domu dosáhnout ekonomického růstu na úrovni tří a více procent ročně.

Příjezd prezidenta Donalda Trumpa do Davosu se očekává ve čtvrtek, s projevem by měl vystoupit v pátek. Ve čtvrtek na fórum přijede také český premiér Andrej Babiš.

Video: Trump není vítán! Tisíce Švýcarů demonstrovaly proti účasti Trumpa na Světovém ekonomickém fóru

Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy