Situace v OKD je vážná a navrhovaný osud Dolu Paskov nedůstojný, řekl Mládek

Petr Lukáč Marek Miler, Petr Lukáč
10. 12. 2015 15:50
Podle ministra průmyslu Jana Mládka hrozí v OKD propouštění a v krajním případě také vyhlášení konkurzu. Situací se bude v pondělí zabývat vláda i tripartita. Prioritou kabinetu je podle Mládka chránit horníky, nikoliv pomáhat soukromé společnosti. K návrhu ohledně osudu Dolu Paskov ministr řekl, že doufá, že ho firma NWR změní během jednání, která budou pokračovat v lednu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - Vláda řeší, jak odvrátit krach těžařské firmy OKD a ochránit 13 tisíc pracovních míst na Frýdecko-Místecku. Vyplývá to z prohlášení ministra průmyslu Jana Mládka po setkání s odboráři těžařské firmy. Situace přináší "rizika významného propouštění a i konkurz společnosti," řekl dnes Mládek na tiskové konferenci. "Nejedná se jen o Důl Paskov, ale o celé OKD."

Společnost OKD, vlastněná těžařskou skupinou NWR, chce zkrátit dobu provozování ztrátové těžby v Dolu Paskov v reakci na pokles cen uhlí. Firma také přišla s dalšími požadavky, které obě strany nechtějí komentovat. Mluvčí NWR Joe Cook řekl, že společnost nebude v tuto chvíli zveřejňovat své návrhy na řešení situace, protože probíhají jednání se zástupci státu.

NWR provozuje čtyři hlubinné doly na černé uhlí na Ostravsku. Palivo dodává uhlí tamním ocelárnám, koksovnám a elektrárnám.

Pokles cen této komodity působí finanční problémy firmám na celém světě. Podle analýzy mezinárodní poradenské společnosti Wood Mackenzie je po pěti letech propadů cen uhlí více než 65 procent světové těžby ztrátové. Nízké ceny jsou odrazem poklesu poptávky v Asii, kde čínská ekonomika zpomalila, a změny v energetických strategiích vyspělých zemí. Ty místo uhlí prosazují obnovitelné zdroje.

NWR mimo jiné navrhla zkrácení plánované těžby Dolu Paskov, který je nejvíce ztrátový kvůli poklesu cen uhlí. Mládek řekl, že návrh NWR byl "naprosto nedůstojný" a očekává, že ho firma změní, až budou jednání pokračovat v lednu. Ministr také zopakoval, že stát nechce pomáhat soukromé firmě, ale jen horníkům, kterým hrozí propouštění.

Mluvčí NWR Cook řekl, že nízké ceny také zneplatnily původní dohodu se státem, která počítala s provozem Dolu Paskov do roku 2017 a s příspěvkem vlády 600 milionů korun na sociální programy pro horníky.

Jedna z podmínek dohody se státem byla, že mezinárodní cena černého koksovatelného uhlí nebude pod 110 dolarů za tunu tři čtvrtletí po sobě. Dohoda mezi provozovatelem dolu a vládou předpokládala, že NWR udrží do roku 2017 minimální průměrný počet pracovních míst na 1 800 kmenových zaměstnanců dolu. V roce 2017 se počet zaměstnanců mohl snížit na 1 600.

Podle Reuters teď NWR chce provoz ukončit o rok dříve, ke konci 2016, a také žádá státní pomoc i pro další doly.
 
Akcie NWR se včera propadly na rekordní minimum 9 haléřů a dnes otevřely na ceně 10 haléřů. Za letošní rok firma ztratila 80 procent své hodnoty a její tržní kapitalizace je v současnosti méně než 770 milionů korun.

Celá skupina prodávala ve třetím čtvrtletí koksovatelné uhlí za průměrnou cenu 90 euro za tunu. Průměrná cena za celé tři kvartály byla jen o dvě eura vyšší.

Novou dohodu měli podle informací HN vyjednat ministr průmyslu Jan Mládek, ministr financí Andrej Babiš a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Podle Mládka byly požadavky NWR tak rozsáhlé, že vláda odložila další jednání s těžařskou firmou na leden.

Poznámka: Spolumajitel NWR Zdeněk Bakala vlastní i společnost Economia, která vydává online deník Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy