Drahé energie zasáhly i do realit. Za vyšší energetickou třídu si Češi ještě připlatí

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
30. 10. 2021 19:53
Ceny bytů vzrostly v Praze a krajských městech ve druhém čtvrtletí meziročně v průměru o 19,6 procenta na 80 100 korun za metr čtvereční, ukázala data firmy Deloitte. Šlo o nejvyšší tempo růstu od roku 2015. Data developerů pak ukázala, že se v metropoli nachází nejméně nových bytů na prodej za deset let. Realitní trh navíc nyní ovlivňuje i zdražování energií.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Podle poradenské společnosti Deloitte se ceny bytů v Česku od konce roku 2015 zvýšily v průměru téměř o 92 procent. Ve druhém čtvrtletí i nadále platila za město s nejdražšími byty Praha (105 700 korun za metr čtvereční), nejlevnější bylo Ústí nad Labem (27 700 Kč za metr čtvereční).

Za stejné období zdražily byty meziročně nejvíce v Ostravě (o 37,6 procenta), Zlíně (o třetinu) a v Karlových Varech (o 31,7 procenta). Ceny ale stouply ve všech krajských městech, nejméně v Liberci (o 7,7 procenta), Plzni (o 11,5 procenta) a Českých Budějovicích (o 14,5 procenta). Celkově se ceny v metropoli a krajských městech zvýšily v průměru o 19,6 procenta na 80 100 korun za metr čtvereční. 

Zdražování bytů potvrzují i údaje ke třetímu čtvrtletí společnosti FérMakléři.cz. Podle těchto dat vzrostly ceny nejvíce v Ústí nad Labem (meziročně o 53 procent) a nejméně v Praze (o 14,1 procenta). Byty v metropoli se ale i nadále prodávaly nejdráž (s průměrnou cenou 117 253 korun za metr čtvereční) a i přes setrvalý růst cen bylo stále nejlevnější Ústí nad Labem (34 803 korun za metr čtvereční). Analýza srovnala ceny bytů v osmi největších městech z devíti, údaje za Liberec nejsou k dispozici.

"Ze setrvalého růstu cen nemovitostí je patrné, že pandemie jejich dlouhodobý pohyb nahoru nezastavila. Nabídka nemovitostí je stále velmi nízká, což dál tlačí ceny nahoru," komentoval to jednatel společnosti FérMakléři.cz Jan Boruta, který tempo růstu cen označuje za poměrně enormní. 

Boruta vyzdvihl zejména patrné zdražování v Ostravě, kde meziročně průměrná cena vzrostla o 45 procent na 43 764 korun za metr čtvereční. Podle něj je na vině výše nájmů, která tu místy dosahuje i na osmdesátiprocentní úroveň nájmů v Praze.

Průměrné ceny bytů v největších městech ČR na konci 3. čtvrtletí, meziroční a mezičtvrtletní srovnání (v procentech):

Město

Cena (Kč/m2)

Meziročně

Mezičtvrtletně

Praha

117 274

14,07

3,55

Brno

94 645

29,48

5,9

Ostrava

43 764

44,91

7,81

Plzeň

62 215

22,41

6,62

Olomouc

62 755

24,22

5,09

České Budějovice

64 569

30,40

10,54

Hradec Králové

70 957

31,49

1,65

Ústí nad Labem

34 803

53,13

11,13

Zdroj: FérMakléři.cz

Jednatel firmy upozornil také na další růst cen v souvislosti se zvyšující se inflací, které se investoři do budoucna obávají. Byty proto dál nakupují. Ambice usnadnit pravidla pro novou výstavbu se podle něj na cenách neprojeví rychle.

Nejméně nových bytů za deset let

Zatím se navíc příliš nedaří ani nové výstavbě. Stavební zákon, který má situaci zlepšit, schválili poslanci i přes veto Senátu letos v červenci. Jeho podoba má ale řadu kritiků včetně dvojice koalic, které s největší pravděpodobností vytvoří budoucí novou vládu a která chce zákon pozměnit. Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) by bylo odložení zákona v době krize bydlení nezodpovědné.

Třeba v Praze se aktuálně nachází nejméně nových bytů na prodej za deset let. Ve třetím čtvrtletí jich bylo v nabídce 2750, což je meziročně o polovinu méně. Ukázala to analýza developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group. 

"Nůžky mezi nabídkou a poptávkou jsou rozevřené téměř na maximum, a pokud se neurychlí velmi komplikované povolování, situace může být kritická," míní předseda představenstva Trigemy Marcel Soural.

Petr Michálek, který působí na stejné pozici ve Skanska Reality, viní z menší nabídky vysoký zájem o nové bydlení a také složitý povolovací proces. Za třetí čtvrtletí se podle developerů prodalo 1350 bytů, mezičtvrtletně o polovinu méně. Kupci měli největší zájem o dvoupokojové byty, které tvořily 40 procent z celkových prodejů.

Cena nových bytů pak podle developerů stoupla proti loňsku o 15 procent na 126 409 korun za metr čtvereční. Ředitel Central Group Dušan Kunovský uvedl, že zdražování ovlivňuje také zdražování stavebních prací a materiálů.

Lidi zajímá energetická náročnost budov

Do realitního trhu se kromě dlouhodobých trendů, jako jsou pomalá výstavba nebo zdražování, aktuálně promítá ještě jeden ukazatel - skokové zvýšení cen energií. Podle společnosti Bezrealitky lidé nyní výrazně více řeší energetickou úspornost budov a při nákupu starších nemovitostí častěji kalkulují s provozními náklady.

"Majitelé výrazně častěji zmiňují kvalitu oken nebo zateplení. Potenciální zájemci se pak více ptají na způsob vytápění a všímají si energetické náročnosti budovy," uvedl ředitel firmy Bezrealitky Hendrik Meyer.

Například vlastníci u dobře revitalizovaných panelových domů, které spadají do energetické kategorie C, se podle něj dnes nebojí požadovat výrazně vyšší cenu oproti nižším energetickým třídám. Kategorie charakterizují energetickou náročnost budovy na škále od mimořádně úsporné (A) až po mimořádně nehospodárnou (G).

Propad zájmu u energeticky neúsporných budov ale realitní makléři zatím nezaznamenali. Důvodem je i to, že v Česku se stále nachází ve třídě G většina staveb. Při vyjednávání o ceně je to ale podle Meyera jeden z argumentů, kterým se zájemci snaží tlačit na slevu. Meyerova slova potvrzuje například ředitel realitní kanceláře Maxima Reality Vladimír Zuzák.

"Diskuse o skutečných nákladech na vytápění a provoz budovy řešíme se zájemci stále častěji. Chápu to - pro většinu lidí je pochopitelně rozdíl, jestli protopí měsíčně v rodinném domě tři, nebo šest tisíc," řekl Zuzák.

 

Právě se děje

Další zprávy