Sirotci po hornících loni dostali 2,4 milionu korun

Ekonomika Ekonomika
31. 8. 2011 16:44
Nadace OKD a Občanské sdružení svatá Barbora loni poskytly hornickým sirotkům 2,4 milinu korun na studium a volný čas.
Foto: Občanské sdružení svatá Barbora

Ostrava - Za minulý rok poskytla Nadace OKD a Občanské sdružení svatá Barbora hornickým sirotkům celkem 2,4 milionů korun. Jednalo se o výdaje na přímou podporu vzdělávání, volného času nebo zdravotní péči.

Loni přispělo sdružení dětem například 224 tisíc korun na školné, 256 tisíc na ubytování středoškoláků a vysokoškoláků na kolejích či internátech, 82 tisíc na autoškoly či 224 tisíc na jazykové kurzy v Anglii.

Barborka také dětem od šesté třídy přispívá na nákup počítače a částečně hradí poplatky za internet. Další peníze sdružení používá na organizaci společných letních pobytů a akcí pro děti. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou sdružení zveřejnilo na svých internetových stránkách.

Stále populárnější jsou také společné akce celých rodin. Loni si takto maminky s dětmi užily například lyžařský víkend v Beskydech, návštěvu doubravského Dinoparku nebo ozdravný pobyt v maďarských termálních lázních.

Činnost sdružení hradí členské firmy v čele se společností OKD, která je zakladatelem organizace. Hlavním dárcem Barborky je Nadace OKD, do společné kasy přispívají také další dárci a sami horníci.

Hornických sirotků ubývá

"Společnost OKD se stejně jako dříve i v roce 2010 postarala o to, aby byla činnost sdružení a pomoc dětem finančně zajištěná. Ještě více prostředků a úsilí jsme zároveň investovali do bezpečnosti práce, aby dětí, o které se Barborka stará, postupně ubývalo," řekl generální ředitel OKD Klaus-Dieter Beck.

Tento cíl se postupně daří - vzhledem ke zvýšenému důrazu na bezpečnost práce je hornických sirotků stále méně. Počet dětí, o které se občanské sdružení stará, se v posledních třech letech snížil ze 102 sirotků na 87.

Občanské sdružení svatá Barbora se stará o děti z České republiky, Polska a Slovenska, kterým zemřel jeden z rodičů na následky pracovního úrazu v hornictví. "Situace rodin, které přišly o živitele, není jednoduchá. Díky pomoci našeho sdružení mohou děti bez omezení pokračovat ve studiu, rozvoji talentu i ve svých koníčcích a zálibách," vysvětlil předseda sdružení a mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Tento materiál vznikl v rámci společného projektu Aktuálně.cz a CSR fórum - webového magazínu Byznys a společnost.

Sekce chce informovat o světě firem, neziskových organizací, trendech v CSR a společenské odpovědnosti vůbec.

 

 

Právě se děje

Další zprávy