Šíření afrického moru prasat na Zlínsku mají zabránit pachové ohradníky

ČTK ČTK
17. 7. 2017 17:35
Ohradníky budou umístěny u silnic v zamořené oblasti okresu Zlín. Jejich pořízení přijde na 250 až 300 tisíc korun. Zaplatit je má ministerstvo zemědělství.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Zlín - Do konce týdne bude v oblasti zasažené africkým morem prasat nainstalováno 10 000 až 12 000 pachových ohradníků. Dnes se na tom dohodli zástupci Krajské veterinární správy Zlín a Zlínského kraje.

Ohradníky budou umístěny u silnic v zamořené oblasti okresu Zlín. Nakažené zvěři mají zabránit, aby se dostávala mimo ohnisko choroby a šířila nákazu dále. Uvedla to mluvčí hejtmanství Renata Janečková.

"Hned zítra budeme jednat se specializovanými firmami, které nabízejí pachové ohradníky. Předpokládáme, že ve středu firmu vybereme a v pátek může začít instalace," řekla krajská radní odpovědná za oblast životního prostředí a zemědělství Margita Balaštíková (ANO).

Ohradníky budou lemovat silnici z Lukova do Fryštáku, a dále přes Zlín, Lípu, Veselou a Slušovice až do Hrobic v celkové délce zhruba 50 kilometrů.

Pachové ohradníky se podél silnic ve Zlínském kraji používají už několik let. Především mají zabránit střetům aut se zvěří. Používaná pěna obsahuje směs pachů spáleniště, predátorů a člověka, což na zvířata působí odpudivě, a těmto místům se proto mají tendenci vyhnout. "Od tohoto opatření si slibujeme to, že ohradníky zabrání migraci prasat a tím i dalšímu šíření moru," doplnila Balaštíková.

Pořízení nových pachových ohradníků přijde podle Janečkové na 250 až 300 tisíc korun. Zaplatit je má ministerstvo zemědělství.

Stát ve čtvrtek kvůli africkému moru prasat nařídil intenzivní lov divočáků na celém území ČR a povolil dosud zakázané techniky lovu. Státní veterinární správa dále přišla s mimořádným opatřením, podle kterého bude třeba porazit prasata chovaná na Zlínsku pro domácí porážku do konce července, pokud chovatelé nedodrží zásady biologické bezpečnosti chovu. Divoká prasata se v zamořené oblasti dál nesmí lovit ani přikrmovat z důvodu obav před rozšířením nákazy.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína poblíž areálu Krajské nemocnice T. Bati. Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé, přenášejí jej volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečný.

 

Právě se děje

Další zprávy