Singer se loučí s ČNB. Intervence budou pokračovat, Brexit dopadne až na Rusnoka

Janis Aliapulios ČTK Janis Aliapulios, ČTK
30. 6. 2016 14:50
Guvernérovi ČNB Miroslavu Singerovi končí mandát, čtvrteční zasedání bylo jeho poslední ve funkci. Brexit podle něj přináší nejistotu, která se může dále řetězit. Břímě ale padne již na Rusnoka. Česká národní banka nepřestane s intervencemi dříve než v roce 2017.
Foto: Economia

Praha - Bankovní rada České národní banky bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 korun za euro.

Guvernér ČNB Miroslav Singer, pro něhož je 30. červen posledním dnem ve funkci, zopakoval, že k ukončení intervencí nedojde dříve než v roce 2017. Bankovní rada nadále vidí jako pravděpodobné ukončení takzvaného kurzového závazku v polovině příštího roku. Ve srovnání se závěry květnového zasedání bankovní rady se tak nic nezměnilo.

Kurzový závazek bankovní rada nadále vnímá jako jednostranný. To znamená, že ČNB nenechá korunu posílit na úrovně, které už by nebylo možné interpretovat jako "poblíž hladiny 27 korun za euro". Pokud v ekonomice dojde k "systematickému poklesu inflačních očekávání projevujícímu se ve vývoji nominálních veličin, zejména mezd", je ČNB připravena posunout hranici kurzového závazku na ještě slabší úroveň.

V případě, že by koruna měla tendenci naopak oslabovat, nechá centrální banka kurz koruny zcela na poptávce a nabídce na trhu a nebude do jejího kurzu zasahovat.

Radní ČNB ve čtvrtek zároveň ponechali úrokové sazby na historických minimech 0,05 procenta. Podle aktuálně platné prognózy centrální banky se tržní úrokové sazby budou držet na stávajících velmi nízkých hodnotách.

Rozhodnutí bankovní rady bylo jednomyslné. Čtvrtečního zasedání se však zúčastnilo jen pět ze sedmi členů rady. Na jednání nebyli přítomni viceguvernér Vladimír Tomšík a člen bankovní rady Pavel Řežábek.

Výsledek britského referenda guvernér ČNB označil s ohledem na stávající prognózu za nejistotu, která se může řetězit. "Snažit se ale rozklíčovat budoucí vývoj nám v tuto chvíli přijde neefektivní," uvedl Singer.

Singerův druhý šestiletý mandát je u konce, takže ani nemohl být znovu jmenován. Ve funkci jej od pátku nahradí současný člen bankovní rady a bývalý úřednický premiér Jiří Rusnok.

 

Právě se děje

Další zprávy