Síla české koruny 2022: Kde ve světě si můžete za své peníze dopřát nejvíce

Adéla Očenášková Jiří Kropáček Adéla Očenášková, Jiří Kropáček
13. 6. 2022 6:00
Dovolená v Lisabonu, Aténách ani Lublani Čechům peněženky nevyluxuje. Jak ukazuje mapa Aktuálně.cz, která vychází z dat portálu Numbeo, za českou tisícikorunu si v těchto státech koupíte podobné zboží a služby jako v tuzemsku. Naopak výlet do Bernu, Londýna nebo třeba Osla se už dost prodraží. Podívejte se na sílu české koruny ve stovce světových metropolí.

Islámábád

1000

Nejlevnějším hlavním městem světa je pro Čechy stejně jako loni pákistánský Islámábád. Za tisíc korun si tu koupíte tolik zboží a služeb, co v Praze za 3085 korun. Jako druhé nejlevnější město vyšlo ze srovnání Káthmándú v Nepálu.

Washington, D.C.

1000

Nejdražším hlavním městem je pro Čechy americké město Washington, D. C. Za 1000 korun tu pořídíte stejné zboží a služby, které v Praze dostanete za 505 korun.

Bern

1000

Druhým nejdražším městem v celosvětovém srovnání a také nejdražším v Evropě je švýcarský Bern. Loni si držel první pozici před Washingtonem. Tamní ceny oslabí českou tisícikorunu na sílu pouhých 506 korun.

Hongkong a Singapur

1000

Třetí příčku v celosvětovém srovnání obsadily Hongkong a Singapur. Za 1000 korun si v těchto městech koupíte stejné zboží a služby jako v Praze za pouhých 532 korun. Z asijských destinací vyjde naopak velmi levně třeba metropole Srí Lanky Kolombo (2618 korun) nebo indické Nové Dillí (2154 korun). Cenově extrémně dostupnými jsou i bangladéšská Dháka (2011 korun) a ázerbájdžánské Baku (1978 korun).

Kišiněv

1000

Za pozornost stojí moldavský Kišiněv, který je pro obyvatele Česka nejbližší evropskou metropolí, kde při nákupech výrazně ušetříte. Síla tisícikoruny odpovídá v tomto městě 1903 korunám. Ještě výhodněji vyjde běloruský Minsk (2008 korun). Vízový režim je ale v současnosti kvůli válce na Ukrajině komplikovaný a české ministerstvo zahraničí před cestami do této země varuje. Pokud bychom výběr omezili na země EU, kam jde vyrazit bez pasu, tak vede žebříček rumunská Bukurešť (1368 korun).

Lisabon

1000

Podobné ceny jako v Praze najdete třeba v Lisabonu. Česká tisícikoruna se zde rovná 1016 korunám. V předchozích dvou letech přitom portugalská metropole vyšla ze srovnání naopak dráž než Praha. Z dalších evropských měst vás finančně nezruinuje návštěva Lublaně (1023 korun) nebo Athén (1041 korun).

Na základě dat z 98 světových metropolí, která jsou dostupná v online databázi Numbeo, jsme zmapovali, jaká je “síla české koruny” ve světě. Porovnávali jsme místní cenovou hladinu přepočtenou na kurz koruny s tou v českém hlavním městě. Ze srovnání deníku Aktuálně.cz vyplynulo, že česká tisícikoruna má nižší hodnotu ve 32 světových hlavních městech, ve zbylých 65 metropolích je naopak levněji než v Praze.

Žebříček nejdražších destinací vede americký Washington, za kterým těsně následuje švýcarský Bern. Oproti české metropoli je velice draho také v Hongkongu a Singapuru. Jinak ale Češi v hlavních městech jižní a jihovýchodní Asie velmi ušetří, zejména v Islámábádu, Káthmándú nebo Novém Dillí.

Jakou hodnotu má česká tisícikoruna ve světě (v Kč) (pro posun mapy použijte dva prsty)

Seřadit podle:
  • názvu státu
  • hodnoty
  • Síla české koruny ve většině zemí letos oproti loňskému červnu, kdy jsme zpracovávali minulý přehled, rostla. Jak ale pro Aktuálně.cz uvedl analytik společnosti Cyrrus Vít Hradil, uplynulý rok byl pro českou korunu poněkud schizofrenní.

    "V období mezi začátkem června 2021 a 2022 česká koruna posílila například vůči měně Švédska, Japonska, Dánska, Norska či proti euru," řekl analytik. Poměrně výrazně naopak oslabila třeba vůči měnám Brazílie, Mexika nebo americkému dolaru. Při zohlednění cen se však Spojené státy podle databáze Numbeo v porovnání s loňským rokem drží na podobné úrovni. Za 1000 korun tu pořídíte stejné zboží a služby, které v Praze dostanete za 505 korun, loni šlo o 500 korun. 

    Ekonom Deloitte David Marek ovšem už v minulosti pro Aktuálně.cz uvedl, že v případě místních cen je hlavní město Washington vůči ostatním městům USA trochu vychýlené. "Jednoduše je tam draho," řekl.

    Jaký bude vývoj koruny

    V druhé polovině tohoto roku by si ale koruna mohla vůči dolaru připsat zisky. "Americká měna dosud těžila ze své pozice 'měny do nepohody' a do karet jí hrály obavy z epidemické situace v Číně či války na Ukrajině. Americká centrální banka navíc předběhla tu evropskou a dříve zahájila proces zvyšování úrokových sazeb. Tyto faktory by měly ve zbytku roku slábnout a s nimi i americký dolar," řekl Hradil. Koruna by se tak podle něj v další polovině roku mohla pohybovat kolem 22,50 koruny za dolar.

    Analytik ale naopak neočekává významné posílení koruny vůči euru. "Evropská centrální banka má poměrně výrazný prostor pro to, aby trh překvapila rychlejším zpřísňováním politiky, zatímco Česká národní banka s novým složením bankovní rady pravděpodobně směrem nahoru již nepřekvapí," sdělil.

    České měně podle něj navíc nesvědčí záporná bilance tuzemského zahraničního obchodu, který trpí utlumeným exportem průmyslového zboží a naopak drahým dovozem energetických surovin. Za realistický scénář pro letošek Hradil považuje 24,40 až 25 korun za euro.

    Jak jsme sílu koruny počítali

    Aktuálně.cz spočítalo sílu koruny v konkrétních hlavních městech stovky zemí světa na základě cen zboží a služeb se zohledněním kurzů místních měn. Částka vždy říká, jakou sílu má 1000 korun v hlavním městě dané země. Pokud je tedy hodnota větší než 1000 korun, znamená to, že v hlavním městě dané země je síla koruny vyšší než v tuzemsku a můžeme si tam tak dovolit více. Pokud je hodnota naopak nižší než 1000 korun, Češi si zde musí připlatit.

    Například v Berlíně má česká měna sílu 764 korun. To znamená, že si tu Čech za 1000 korun koupí stejné zboží a služby, za které by v Praze dal jen 764 korun.

    Z ostatních sousedních zemí se Čechům naopak vyplatí nákupy ve Varšavě (1235 korun) a Budapešti (1367 korun). Vídeň je dražší, tamní ceny oslabí tisícikorunu na sílu 779 korun.

    Při výpočtech jsme použili data projektu Numbeo, což je veřejná databáze, kam každý den tisíce lidí z většiny zemí světa nahrávají informace o místních cenách potravin či služeb. Databáze zároveň zohledňuje aktuální měnové kurzy.

     

    Právě se děje

    Další zprávy