Síla koruny 2021: Zemí, kde si Češi mohou dopřát více než doma, opět o něco přibylo

Kuni Nguyenová Jiří Kropáček Kuni Nguyenová, Jiří Kropáček
Aktualizováno 29. 12. 2021 20:44
Kde se Češi mohou cítit jako králové a kde jako chudí příbuzní? Při plánování dovolené pomůže mapa Aktuálně.cz, která na základě dat z webu Numbeo srovnává, kolik si toho za tisícikorunu v daných zemích koupíte. Z přehledu o "síle koruny" lze vyčíst třeba to, že peněženka Čecha zvyklého na pražské ceny se například v Egyptě zdvojnásobí, zatímco na Islandu se smrskne na polovinu.

Islámábád

1000

Absolutně nejlevnějším hlavním městem světa je pro Čechy pákistánský Islámábád, kde tisícikoruna odpovídá 2526 korunám. Jinými slovy to znamená, že si zde Čech koupí za tisíc korun tolik zboží a služeb jako v Praze za 2526 korun.

Bern

1000

Naopak v zemích západně od Česka žádnou láci většinou nečekejme. Na prvním místě v žebříčku pro Čechy nejdražších hlavních měst světa se umístil švýcarský Bern, kde si za 1000 korun koupíte zboží v hodnotě pouhých 442 korun.

Londýn

1000

Druhé nejdražší město se nachází opět v Evropě. Je jím Londýn, kde síla české tisícikoruny odpovídá 484 korunám. Čech si za své peníze příliš neužije ani v metropolích severu Evropy, jako je norské Oslo (508 Kč) nebo islandský Reykjavík (501 Kč).

Washington, D.C.

1000

Třetí nejdražší zemí světa jsou tentokrát Spojené státy. Ve Washingtonu si za 1000 korun koupíte stejné zboží a služby, jaké v Praze pořídíte jen za 500 korun. Podobně drahé destinace najdeme i v jinak relativně levné Asii, jsou jimi například Hongkong (517 Kč) nebo Singapur (533 Kč).

Kišiněv

1000

Pokud hledáte Česku nejbližší evropskou metropoli, kde můžete díky kurzu i cenám výrazně ušetřit, najdete ji v moldavském Kišiněvu. Česká tisícikoruna se zde totiž rovná 1867 korunám. Pokud bychom výběr omezili na země, kam jde vyrazit bez pasu, tak vede žebříček rumunská Bukurešť. Největší sílu na evropském kontinentu pak nabídne koruna v tureckém Istanbulu, který však do Evropy patří jen částečně.

Bangkok

1000

Na podobné ceny, na jaké jsou Češi zvyklí z Prahy, narazí například v thajském Bangkoku, kde si za 1000 korun koupí stejné zboží a služby jako v Praze za 1002 korun. Stejně tak peněženku nevyluxuje ani metropole Chorvatska Záhřeb (1113 Kč) nebo řecké Atény (1016 Kč). Z exotičtějších zemí najdeme podobné ceny například v Ománu, Kuvajtu, ale třeba i v Číně.

Zmapovali jsme reálné místní ceny a měnové kurzy světových metropolí, které dohromady tvoří takzvanou “sílu koruny”. Ze srovnání on-line deníku Aktuálně.cz vyplynulo, že z 99 zemí, ke kterým existují v on-line databázi Numbeo aktuální data o místních cenách, má česká tisícikoruna nižší hodnotu ve 36 zemích světa. Ve všech ostatních si lze za českou měnu koupit více než doma.

V žebříčku nejdražších destinací nejen pro dovolenou nebo studentský program Erasmus se na předních příčkách umístily evropské metropole jako Bern nebo Londýn. Za nimi následuje americký Washington, kde má koruna přesně poloviční hodnotu. Naopak cenově nejdostupnějšími lokalitami pro Čechy jsou zejména hlavní města jižní a jihovýchodní Asie, jako je pákistánský Islámábád, nepálské Káthmándú a indická metropole Nové Dillí.

Podle srovnání je koruna slabší v ekonomicky vyspělejších zemích světa a naopak silnější v méně vyspělých zemích. Z analýzy ovšem také vyplynulo, že zboží a služby jsou mírně dražší i v Panamě nebo Libanonu.

Jakou hodnotu má česká tisícikoruna ve světě (v Kč)

Seřadit podle:
  • názvu státu
  • hodnoty
  • Pro srovnání jsou použity kurzy a ceny z června 2021. Síla české měny ve většině zemí letos oproti loňsku rostla, a to hlavně díky posilování kurzu koruny, která se už v únoru opět dostala pod hranici 26 korun za euro.

    "Posílení kurzu koruny souvisí  s odezníváním pandemie a oživením české ekonomiky. Přispívá k tomu také očekávané zvyšování úrokových sazeb ČNB," komentuje kurz pro Aktuálně.cz hlavní ekonom Deloitte David Marek.

    Podle oslovených analytiků má česká koruna i v dalších měsících prostor dále posilovat. "Podle nás se tak koruna ještě v tomto roce vrátí na předcovidovou úroveň lehce pod 25 za euro. V příštím roce by však už měla své posilování zpomalit s tím, jak finanční trhy vezmou v potaz celý cyklus zvyšování úrokových sazeb ČNB," říká například ekonom Komerční banky František Táborský.

    Amerika zlevnila

    Oproti loňsku se ale v žebříčku propadly například Spojené státy. Jak ukazují data z Numbeo, ještě loni byl Washington, D.C. absolutně nejdražší metropolí světa, nyní se umístil až na třetí příčce. 

    Relativní zdražování evropských měst ve srovnání s americkými městy pak souvisí podle analytiků s vývojem kurzu eura vůči dolaru. "Euro za posledních dvanáct měsíců k dolaru posílilo o více než osm procent," připomíná ekonom Marek. "Hlavními důvody je rychlejší než očekávaný růst ekonomiky eurozóny, který v posledních měsících podporuje zrychlující tempo vakcinace, které umožňuje uvolňování protipandemických opatření," dodává.

    Co se týče druhé části "síly koruny", tedy místních nákladů na životní podmínky, tak k těm analytik společnosti Citfin Tomáš Volf připomíná, že úzce souvisejí s produktivitou práce. "Pokud je daná země schopna vyprodukovat jednotku zboží levněji, pak jich může více vyrobit, distribuovat a v konečném výsledku také levněji prodat. V tom Evropa zaostává," říká Volf, který dále poukazuje na extrémní nárůst nezaměstnanosti v USA.

    "U nás jsme se zatím nárůstu nezaměstnanosti vyhnuli jen za cenu robustních schodků veřejných financí," dodává. 

    Jak jsme sílu koruny počítali

    Aktuálně.cz spočítalo sílu koruny v konkrétních hlavních městech téměř stovky zemí světa na základě cen zboží a služeb se zohledněním kurzů místních měn. Částka vždy říká, jakou sílu má 1000 korun v hlavním městě dané země. Pokud je tedy hodnota větší než 1000 korun, znamená to, že v hlavním městě dané země je síla koruny vyšší než v tuzemsku a můžeme si tam tak dovolit více. Pokud je hodnota naopak nižší než 1000 Kč, Češi si zde musí připlatit.

    Například v německém Berlíně má česká měna sílu 731 korun. To znamená, že si tam návštěvníci za 1000 korun koupí stejné zboží a služby, za které by v Praze lidé dali jen 731 korun.

    Při výpočtech jsme použili data projektu Numbeo (stav k červnu 2021), což je veřejná databáze, kam každý den tisíce lidí z většiny zemí světa nahrávají informace o místních cenách potravin či služeb. Databáze zároveň zohledňuje aktuální měnové kurzy.

     

    Právě se děje

    Další zprávy