Síla koruny ve světě. Kde se Češi mohou cítit jako králové a kde jako chudí příbuzní

Kuni Nguyenová Jan Nevyhoštěný Denis Chripák Kuni Nguyenová, Jan Nevyhoštěný, Denis Chripák
Aktualizováno 27. 12. 2020 19:52
Stačí sednout do auta a po 1325 ujetých kilometrech už můžeme sedět v jedné z kaváren moldavského Kišiněva a užívat si náhle plné peněženky. Čech zvyklý na pražské ceny zde totiž bleskově zbohatne o celých 67 procent. Vyplývá to z žebříčku síly české koruny ve stovce zemí světa, který sestavilo na základě dat databáze Numbeo Aktuálně.cz.

Islámábád

1000

Absolutně nejlevnějším hlavním městem světa je pro Čechy pákistánský Islámábád, kde tisícikoruna odpovídá 2528 korunám. Jinými slovy to znamená, že si zde Čech koupí za tisíc korun tolik zboží a služeb jako v Praze za 2528 korun.

Washington, D.C.

1000

Naopak v zemích západně od Česka žádnou láci většinou nečekejme. Na prvním místě v žebříčku pro Čechy nejdražších hlavních měst světa se umístil možná poněkud překvapivě americký Washington, D.C., kde si za 1000 korun koupíte stejné zboží a služby, které v Praze pořídíte jen za 459 korun.

Bern

1000

Nejdražším evropským městem je švýcarský Bern, kde tamní ceny oslabí českou tisícikorunu na sílu pouhých 466 Kč. Švýcarské hlavní město zároveň obsazuje i druhou příčku v celosvětovém srovnání.

Hongkong

1000

Třetí nejdražší zemi světa najdeme v jinak relativně levné Asii. Je jí Hongkong, kde síla české tisícikoruny odpovídá 480 korunám. Čech si za své peníze příliš neužije ani na Arabském poloostrově, výhodně naopak vyjde návštěva středoasijských republik, Srí Lanky či Vietnamu.

Kišiněv

1000

Pokud hledáte Česku nejbližší evropskou metropoli, kde můžete díky kurzu i cenám výrazně ušetřit, najdete ji v moldavském Kišiněvu. Česká tisícikoruna se zde totiž rovná 1674 korunám. Pokud bychom výběr omezili na země EU, kam jde vyrazit bez pasu, tak vede žebříček rumunská Bukurešť.

Tallinn

1000

Na podobné ceny, na které jsou Češi zvyklí z Prahy, narazí například v estonském Tallinnu, kde si za 1000 korun koupí stejné zboží a služby jako v Praze za 1012 korun. Stejně tak peněženku nevyluxuje ani Bratislava (1020 Kč), Atény (986 Kč) či Lublaň (939 Kč).

Vybrali jsme 100 zemí světa, ke kterým existují v on-line databázi Numbeo aktuální data o místních cenách. Ze srovnání Aktuálně.cz vyplynulo, že v 58 hlavních městech těchto zemí je levněji než v Praze, ve zbylých 42 naopak dráž. Z porovnání této „síly české koruny“ kombinující měnové kurzy a reálné místní ceny lze vyčíst například to, že cenově nejdostupnějšími lokalitami pro Čechy jsou zejména hlavní města jižní a jihovýchodní Asie, jako je pákistánský Islámábád, nepálské Káthmándú a indická metropole Nové Dillí.

Seřadit podle:
  • názvu státu
  • hodnoty
  • Síla české koruny ve většině zemí letos oproti loňsku poklesla. Důvodem je změna směnného kurzu, respektive oslabení koruny k euru i dolaru v důsledku koronakrize. "Zatímco loni kurz koruny k euru v průměru činil 25,70 koruny za euro, letos je to prozatím 26,30 koruny za euro. Vůči americkému dolaru je oslabení ještě o něco výraznější. V případě ,síly koruny‘ ve Washingtonu jsou zásadním faktorem tamní ceny. Jednoduše je tam draho," komentuje žebříček pro Aktuálně.cz hlavní ekonom Deloittu David Marek.

    Analytik nicméně předpokládá, že českou korunu čeká do budoucna spíše posílení. "Aktuálně kurz koruny ovlivňuje sentiment na finančních trzích. Česká měna sice není tolik citlivá jako polský zlotý nebo maďarský forint, pokud však převládá negativní sentiment, poklesu se nevyhne. Dlouhodobě by však koruna měla posilovat v souladu s reálnou konvergencí české ekonomiky k vyspělejším zemím," tvrdí Marek.

    Jak jsme sílu koruny počítali

    Aktuálně.cz spočítalo sílu koruny v konkrétních hlavních městech stovky zemí světa na základě cen zboží a služeb se zohledněním kurzů místních měn. Částka vždy říká, jakou sílu má 1000 korun v hlavním městě dané země. Pokud je tedy hodnota větší než 1000 korun, znamená to, že v hlavním městě dané země je síla koruny vyšší než v tuzemsku a můžeme si tam tak dovolit více. Pokud je hodnota naopak nižší než 1000 Kč, Češi si zde musí připlatit.

    Například v Berlíně, v hlavním městě Německa, má česká měna sílu 737 korun. To znamená, že si v německém Berlíně koupí Čech za 1000 korun stejné zboží a služby, za které by v Praze dal jen 737 korun.

    Při výpočtech jsme použili data projektu Numbeo (stav k červnu 2020), což je veřejná databáze, kam každý den tisíce lidí z většiny zemí světa nahrávají informace o místních cenách potravin či služeb. Databáze zároveň zohledňuje aktuální měnové kurzy.

     

    Právě se děje

    Další zprávy