Havlíček vyhazoval miliardy, tvrdí Síkela. Kompenzace chce jen pro určité podnikatele

ČTK ČTK
13. 1. 2022 17:35
Pokud stát bude podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) nějaké kompenzace vyplácet, zaměří se na podnikatele, kteří si bez takové pomoci těžko poradí a zároveň prokážou životaschopný podnikatelský model, aspoň částečně uzpůsobený na aktuální podmínky trhu. Ministerstvo průmyslu a obchodu za bývalého vedení Karla Havlíčka (ANO) rozdávalo podle Síkely podporu velmi neúčelně.
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) | Foto: ČTK

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela také uvedl, že pokud to nebude absolutně nutné, stát už peníze neposkytne plošně.

Předchozí vláda v listopadu zpřísnila protiepidemická opatření, podnikatelům slíbila kompenzace. Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s profesními svazy připravilo obnovení programů COVID 2021 a COVID Nepokryté náklady. Jejich spuštění ale závisí na novém kabinetu.

Podnikatelé jsou podle svých zástupců v kritické situaci, například v gastronomii je v ohrožení existence třetina trhu, řekl ve čtvrtek restauratér a garant projektu Moje restaurace Asociace malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner.

"Za mého předchůdce se vyhazovaly miliardy na pomoc s dopady covidové krize z helikoptéry. Očividně se při jejich rozdávání jen minimálně bral ohled na to, jestli peníze budou využity účelně a jestli skutečně pomohou těm, kteří to nejvíc potřebují. A teď nám ty peníze samozřejmě budou chybět," uvedl Síkela.

Podporu z COVID 2021 a Nepokryté náklady mohli dříve získat podnikatelé, kteří zaznamenali propad tržeb o 50 procent za rozhodné období ve srovnání se stejnou dobou loňského, nebo předloňského roku. Stát jim přispíval až na 60 procent nepokrytých nákladů, v případě COVID 2021 dostávali 500 korun na zaměstnance za den, minimální podpora přitom činila 1500 korun. V obou programech resort podle mluvčího Vojtěcha Srnky vyplatil zhruba 15 miliard korun.

Síkela v noci na schůzi sněmovny řekl, že pomoc získaly hlavně velké firmy, nikoliv malí a střední podnikatelé. Největšími příjemci dotací byla podle údajů resortu práce například společnost Lagardère Travel Retail. Ta provozuje třeba prodejny s tiskem a drobným občerstvením Relay, síť pekařství Mr. Baker, pod skupinu patří také kavárny Costa Coffee nebo pekařství Paul. Firma z obou výzev COVID Nepokryté náklady získala 65 milionů korun. Na stejnou sumu dosáhla dále třeba společnost Bestsport z investiční skupiny PPF, která vlastní a provozuje O2 arenu, multifunkčním centrum O2 universum a přilehlý hotel Stages Hotel Prague.

Mezi příjemci 65 milionů korun byly také firmy CPI Hotels, Regiojet, Paradise Casino Admiral, Orea Hotels a České aerolinie. Oděvní řetězec New Yorker získal 55 milionů korun, stejně jako síť C&A Moda nebo síť prodejen s obuví CCC.

 

Právě se děje

Další zprávy