Při plynové nouzi zůstanou v provozu uhelné elektrárny. Počítá s tím novela zákona

ČTK ČTK
24. 6. 2022 13:49
Vláda v tomto týdnu schválila novelu energetického zákona, která umožní vyhlášení takzvaného předcházení stavu nouze v teplárenství. Umožní ponechat krátkodobě v provozu uhelné elektrárny, které by se jinak kvůli emisím musely odstavovat. Po jednání krizového štábu k situaci v plynárenství to v pátek oznámil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) | Foto: ČTK

Takzvané předcházení stavu nouze v teplárenství umožní vyrábět teplo uhelným teplárnám, které by jinak překračovaly emisní limity, uvedl Síkela. Stát tak chce zajistit dodávky tepla i v případě, že dojdou zásoby plynu.

V současné době jsou podle Síkely dodávky plynu do Česka stabilní a bez výpadků. Okolní země ale hlásí pokles dodávek, proto se podle něj nedá vyloučit, že se přísun ruského plynu do tuzemska omezí nebo úplně přeruší. Evropa se má podle Síkely připravovat na úplné zastavení dodávek ruského plynu. 

Ministr ale současně připomněl, že stát získal významnou část kapacity v terminálech na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Nizozemsku. Přesnou kapacitu ale nesdělil, jde podle něj o informaci, kterou nelze zveřejnit.

Krizového štábu se v pátek na ministerstvu průmyslu a obchodu zúčastnili zástupci firem ČEPS, Net4Gas, ČEZ, OTE či SSHR. V plynových zásobnících v Česku je nyní podle Síkely 2,22 miliardy metrů krychlových plynu, jsou tak plné ze dvou třetin. Síkela vyzval obchodníky, aby v nákupu plynu dále pokračovali a ještě ho zintenzivněli.

Obchodníci s plynem, kteří nevyužijí svou rezervovanou kapacitu v zásobnících plynu v požadovaném minimálním množství, budou moci o část této kapacity přijít. Počítá s tím novela energetického zákona, kterou tento týden podepsal prezident Miloš Zeman. Zákon má přispět k naplněnosti zásobníků a tím posílit energetickou bezpečnost Česka.

 

Právě se děje

Další zprávy