Telekomunikační úřad neřeší, že se řadě lidí zhoršil televizní signál, tvrdí Síkela

ČTK ČTK
Aktualizováno 6. 5. 2022 13:48
Český telekomunikační úřad neřeší podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) problémy spojené se zhoršením terestrického příjmu televizního vysílání po přechodu na standard DVB-T2. S příjmem mají problém desítky tisíc lidí. Síkela to řekl po pátečním jednání s předsedkyní úřadu Hanou Továrkovou. Podle Továrkové způsob, jakým Síkela jednání vedl, nepovede k pozitivním změnám.
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) | Foto: ČTK

Ministr prohlásil, že čeká změnu přístupu regulátora. Český telekomunikační úřad má do konce května navrhnout plán konkrétních opatření včetně termínů realizace. "Od úřadu očekávám změnu přístupu. Napříště by měl k problematice přistupovat aktivně a vstřícně," uvedl.

Na zhoršení příjmu televizního signálu po přechodu na DVB-T2 v roce 2020 si podle Síkely stěžovaly desítky starostů i vedení České televize, u jejíchž programů je výpadek signálu nejmarkantnější.

Vedení Českého telekomunikačního úřadu podle jeho předsedkyně Hany Továrkové Síkelu o schůzku dlouhodobě žádalo, aby se ministr mohl seznámit s důležitými problémy.

"Byli jsme připraveni pana ministra podrobněji seznámit s naší agendou a některými aktuálními otázkami a problémy, které trápí český telekomunikační trh, včetně návrhů jejich řešení. Nečekali jsme, že schůzka bude trvat několik minut, během kterých nebudeme vůbec puštěni ke slovu," uvedla Továrková v tiskové zprávě.

O řešení problémů s televizním signálem se nezmínila. "Nedomníváme se, že by takové jednání vedlo k možným pozitivním změnám na českém telekomunikačním trhu, například ve smyslu žádoucího zlevnění mobilních dat," řekla.

Podle televizního experta ze serveru Lupa.cz Filipa Rožánka jsou největší potíže s přijmem signálu v česko-polském pohraničí s multiplexem České televize na 26. kanálu a s komerčním multiplexem na 31. kanálu, který provozuje firma Czech Digital Group. Signál zhoršuje jak počasí, tak jej v některých případech ruší polské vysílače. Řešením je výstavba dokrývačů a vysílačů malého výkonu, pro které je ale nutné použité frekvence mezinárodně koordinovat, což je otázka měsíců.

Síkela také Továrkovou upozornil, že Český telekomunikační úřad nemá politický mandát k oznámení, jak bude stát postupovat v otázce terestrického vysílání po roce 2030. Továrková dříve zmínila, že by bezplatné terestrické vysílání mohlo skončit a stát by mohl frekvence uvolnit pro rychlé mobilní sítě. Lidé by měli přejít na příjem televize přes internet, satelit nebo kabelové sítě.

Ve čtvrtek Síkela oznámil, že chce nového člena pětičlenné rady Českého telekomunikačního úřadu po skončení mandátu Josefa Chomyna vybrat v transparentním výběrovém řízení. Zmínil také, že v poslední době slýchá na domácí půdě i v Bruselu negativní reakce na práci tohoto úřadu. Personální tendr by měl podle něho obsazování rady odpolitizovat.

Továrková stojí v čele úřadu od konce ledna 2020. Jmenovala ji tehdejší vláda Andreje Babiše (ANO) poté, co dosavadní předseda Jaromír Novák nechtěl podle zadání ministerstva změnit podmínky aukce kmitočtů uvolněných po přechodu DVB-T2. Aukce měla přilákat čtvrtého mobilního operátora, což se ale nestalo a kmitočty si rozdělily O2, T-Mobile a Vodafone. Podle odborníků šlo o neúspěch.

Českému telekomunikačnímu úřadu se v minulých měsících také kvůli nesouhlasu Evropské komise nepodařilo zavést regulaci trhu mobilních dat, která měla vést ke snížení koncových cen.

 

Právě se děje

Další zprávy