Česko energeticky zvládlo zimu, hlavní roli hrálo snížení spotřeby

ČTK ČTK
21. 3. 2023 9:47
Česko z energetického hlediska zvládlo zimu, hlavní roli přitom hrálo snížení spotřeby plynu. Zásobníky jsou nyní naplněné více než z poloviny, asi třikrát víc než loni touto dobou. Při zopakování loňské spotřeby budou na příští zimu opět plné, řekl dnes novinářům ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Zdůraznil také, že od začátku roku do Česka nepřitekl žádný zemní plyn z Ruska.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

"Nikdo z nás si nedovedl představit, že na konci zimy bude situace s plynem tak dobrá," řekl Síkela. České zásobníky jsou podle něj vzhledem k ročnímu období rekordě naplněné, zásoby činí 1,77 miliardy metrů krychlových zemního plynu. Loni touto dobou byly 474 milionů metrů krychlových. Síkela také upozornil na to, že cena plynu na burze je zhruba o třetinu nižší než loni ve stejnou dobu. "Jsme v optimistické situaci v přípravě na další zimu," dodal.

Ministr řekl, že od začátku roku se podařilo snížit spotřebu plynu o 15 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Ve srovnání s tříletým průměrem je spotřeba o 20 procent nižší. Od loňského září Česko proti běžné spotřebě ušetřilo miliardu metrů krychlových plynu.

Podle Síkely je ale třeba v úsporách pokračovat. "Ještě nemáme vyhráno. Těch důvodů je spousta: Nevyzpytatelnost Ruska z hlediska dalších akcí, možné obnovení ekonomické aktivity v Číně, která je velkým odběratelem LNG, či klimatická změna a její dopad na hydroelektrárny v Evropě," řekl ministr. Česko podle něj podporuje, aby se o rok prodloužila platnost evropských pravidel vyžadujících úspory plynu a která se původně měla vztahovat na tuto topnou sezonu.

Na úspory energie a na energetickou účinnost bude klást důraz i aktualizovaná energetická koncepce, kterou Síkela v nejbližších týdnech předloží vládě. "Situace, kdy na produkci jedné jednotky hrubého domácího produktu spotřebujeme dvakrát více energie, než je průměr Evropské unie, je v dnešním světě dlouhodobě neudržitelná," řekl.

Kromě toho se koncepce zaměří na komunitní energetiku. Ministr také zdůraznil, že vláda pokračuje v přípravě stavby nového bloku v jaderné elektrárně Dukovany a prověřuje možnosti stavby dalších jaderných reaktorů.

Síkela také připomněl, že se Česko za poslední rok dokázalo zbavit závislosti na ruském plynu. Od začátku letošního roku nepřitekl do země žádný ruský zemní plyn. Veškeré dodávky přicházely přes Německo, byl to buď zemní plyn z Norska, nebo zkapalněný zemní plyn (LNG) z Belgie a Nizozemska.

 

Právě se děje

Další zprávy