Sice neomezeně, zato pomaleji. T-Mobile i Vodafone uměle omezují rychlost stahování

Ekonomika Ekonomika
25. 6. 2019 14:54
Od minulého čtvrtka Vodafone i T-Mobile nabízejí tarify s neomezenými daty. První ze zmíněných operátorů u svých balíčků s neomezenou spotřebou dat cíleně zpomalil rychlost na pět megabitů za sekundu v rámci své domácí české sítě, což jeho klientům ztěžuje využívání některých internetových služeb. Hospodářské noviny nyní uvedly, že mobilní "neomezená" data zpomalí i konkurenční T-Mobile. U něj se to však bude týkat jen datového připojení českých uživatelů v cizině.
Foto: Lukáš Bíba

Hospodářské noviny (HN) informovaly, že zpomalení potvrdil test skupiny zákazníků, kteří rychlost neomezených dat operátora vyzkoušeli při své cestě na Slovensko. 

Firma následně úpravu rychlosti datového připojení na dotaz HN přiznala. "Se začátkem dovolených a spuštěním neomezeného letního internetu se roamingový provoz zdvojnásobil a dá se předpokládat, že k dalšímu skokovému růstu dojde s koncem školního roku. Proto jsme byli nuceni přistoupit k dočasné regulaci datových rychlostí v roamingu," uvádí Kemrová. 

Ve svých obchodních podmínkách k neomezeným datovým balíčkům přitom firma slibuje, že rychlost internetu v mobilu bude zpomalovat jen mimořádně při přetížení své sítě. O zpomalování v rámci roamingu v zemích EU navíc její podmínky nehovoří vůbec.

T-Mobile zavedl neomezená data na dobu letních prázdnin zdarma ke svým současným tarifům i předplaceným kartám. Zmíněná skupina telekomunikačních odborníků si koupila právě jednu z předplacenek, u které si balíček s neomezenými daty aktivovala a změřila u ní rychlost internetové sítě. Stejný test provedli také u tarifu operátora s omezeným datovým přídělem. 

T-Mobile podle HN zdůvodnil možné zpomalení sítě nejen velkým provozem, ale také vlivem partnerských slovenských operátorů, přes něž se mobil klientů v zahraničí k internetu připojoval.

Experti, kteří na problém upozornili, ale připomínají, že o rychlosti internetu v zahraničí rozhoduje domácí operátor. Přesto se sami pokusili připojit do více sítí slovenských telekomunikačních firem - pokaždé přitom naměřili obdobně pomalou rychlost.

Operátor T-Mobile nabídne v létě jako první na českém trhu neomezené stahování dat. Do konce srpna si budou moci uživatelé opakovaně aktivovat bezplatný balíček, který umožní během 30 dnů využívat mobilní data bez limitu. Nabídka platí pro rezidentní zákazníky s hlasovým tarifem, kteří mají buď určitý datový limit, nebo předplacenou hlasovou kartu Twist s aktivním datovým měsíčním nebo ročním balíčkem.

Následně oznámil podobný krok i operátor Vodafone. Podmínkou je objednání pevného připojení Na doma a pořízení služby nejméně pro dva členy domácnosti. Již předem oznámil, že rychlost mobilního připojení bude omezená na úroveň HD kvality.

 

Právě se děje

Další zprávy