Sibiřský oligarcha se vrací do ČEB. Pro další dluhy

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
29. 1. 2014 11:00
Obchod na první pohled výhodný pro ČEB má vadu na kráse. Dlužník koupil své dluhy.
Zásah policie v sídle České exportní banky ve středu 15. ledna 2014
Zásah policie v sídle České exportní banky ve středu 15. ledna 2014 | Foto: ČTK

Praha - Když sibiřský oligarcha Eduard Taran, majitel sklářské skupiny Ekran, přetáhl loni na podzim na svou stranu nekorunovaného krále českého sklářství Pavla Bobošíka, podařil se mu mistrovský tah: Bobošíka mu do dozorčí rady poslala Česká exportní banka, jíž Taran dlužil tři čtvrtě miliardy korun, aby tu hájil její zájmy. Bobošík bance pomohl skutečně šalamounsky.

Bobošík vyjednal, aby nesplácený Taranův dluh koupila za 60 procent jeho hodnoty ruská pobočka banky UniCredit. A dohodla se s majitelem Ekranu na další spolupráci. Česká exportní tak sice přišla o 40 procent půjčených peněz, mohla si ale škrtnout jeden z mnoha ruských sklářských malérů. A Taranovi se otevřela cesta k novému rozletu.

Ekran byl jedním z vůbec největších ruských sklářských dlužníků České exportní banky. Celkově mu banka v roce 2006 půjčila 38,5 milionu eur na nákup technologií od českého Sklostroje Turnov. Půjčka patří k obchodním případům, jež nyní v České exportní prověřuje protikorupční policie.

Bobošík, sklářský vyslanec

Kauza Ekran pro Českou exportní banku dopadla nakonec relativně dobře, i díky Bobošíkovi. Prodej kolabující bankovní pohledávky za 60 procent nominální hodnoty je na finančním trhu možno považovat za slušný výsledek.

Jenomže obchod má vadu na kráse. Bobošíkův střet zájmů a dále fakt, že ruská UniCredit pohledávku nejspíš kupovala po dohodě s dlužníkem.

"Vysokou cenou si Taran v podstatě předplácel další sklářské pohledávky z portfolia ČEB," říká zdroj ze samotné České exportní banky.

Taranovi se spolupráce s UniCredit vyplatila. Jakmile na Ekran přestala Česká exportní banka dotírat, schválila firma s novým finančním partnerem za zády nový investiční plán. Má novou úvěrovou smlouvu s lepšími platebními podmínkami a Taran startuje další rozvoj Ekranu. Právě se chystá koupit od Sklostroje další sklářskou pec za 33 milionů eur.

"Máme o tom se Sklostrojem uzavřenou předběžnou smlouvu," potvrzuje Bobošík, který je od loňského podzimu generálním ředitelem Ekranu.

Oligarchova chuť na pohledávky

Taran se ale chystá jít ještě dál. Pavel Bobošík potvrzuje, že může mít zájem i o další sklářské pohledávky České exportní banky, případně dalších bank. Už loni se zajímal o koupi pohledávek České exportní za sklárnami Glasstrade a Aktis, jež banka nabízela k prodeji (nakonec před koncem roku soutěž zrušila, podle šéfa banky Jiřího Klumpara se jí nepřihlásil důvěryhodný investor).

"Ekran má potenciál pustit se do konsolidace ruského sklářského trhu. Zatím tu o žádných dalších podobných hráčích nevím," říká nyní Bobošík.

Pavel Bobošík soudí, že Česká exportní banka ze svých několikamiliardových pohledávek má dnes šanci zachránit už jen zlomek.

"Problém se začal řešit příliš pozdě, kdyby se s tím začalo kolem roku 2012, byla situace banky mnohem lepší," tvrdí. Na druhou stranu ale jeho vlastní analýza ruského trhu a fakt, že se na jeho konsolidaci v Taranových službách rozhodl podílet, signalizují, že se na Východě rozjíždí mimořádně zajímavý investorský příběh.

Foto: Aktuálně.cz

Čtěte v deníku Insider

České peníze na ruském sklářském trhu - jakou budou hrát roli - čtěte v Insideru

 

Právě se děje

Další zprávy