Už žádné neurčité sliby. Soud s Shellem ukázal, jak firmy donutit k zelené změně

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
9. 6. 2021 6:11
Jeden z největších ropných koncernů světa Royal Dutch Shell nemá pověst bez poskvrny. Nyní však vypracoval přísnou klimatickou strategii a rád by se časem stal firmou s nulovými emisemi. Nizozemskému soudu ale ani takové kroky nestačily. V květnu rozhodl o tom, že firma musí do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 45 procent ve srovnání s rokem 2019. Experti hovoří o přelomovém verdiktu.
Čerpací stanice Shell
Čerpací stanice Shell | Foto: Reuters

Jsou to čtyři měsíce, co britsko-nizozemská společnost Shell představila podrobný plán k přechodu na čistší energii. Kromě jiného se zavázala, že do roku 2050 dosáhne uhlíkové neutrality a každý rok sníží produkci ropy o jedno až dvě procenta. Dříve se tento podnik naopak desítky let držel strategie těžit každý rok o něco více.

Shell si také ve svém plánu stanovil cíle v oblastech dobíjecích stanic pro elektromobily nebo zachytávání a ukládání CO2. Firma se také třeba angažuje ve stavbě větrných farem.

Okresní soud v nizozemském Haagu dal přesto minulý měsíc za pravdu aktivistům v čele s ekologickou organizací Friends of the Earth, kteří tvrdí, že Shell investicí do "produkce oxidu uhličitého" porušuje lidská práva. Podle soudu nebyla politika firmy stran životního prostředí konkrétní a naopak byla plná podmínek. K žalobě z dubna předloňského roku se připojila také organizace Greenpeace a několik desítek tisíc nizozemských občanů. 

Petrochemická společnost se proti rozhodnutí soudu, které označila za zklamání, plánuje odvolat. Verdikt tak sice ještě nemusí být konečný, už teď je ale celosvětově vnímán jako přelom. Podle agentury Reuters je to vůbec poprvé, co nějaký soud nařídil soukromé společnosti, aby svoji činnost uzpůsobila klimatickým cílům. 

"Určitě je to přelomový rozsudek v tom, že civilní soud rozhoduje o klimatické strategii privátní firmy, v tomto ohledu je to začátek nové éry. Jde o signál, že časy se mění a že i obecná veřejnost bude klást mnohem větší požadavky na soukromé firmy, aby sledovaly zelený vývoj," komentoval to pro on-line deník Aktuálně.cz analytik společnosti ENA Jiří Gavor. 

"Osobně si myslím, že tento rozsudek za přelomový určitě považovat lze.
Obecně každé rozhodnutí soudu ve prospěch ochrany klimatu - a v posledním roce nebo dvou je lze pozorovat zejména v západní Evropě (Francie, Německo) - bude mít určitě praktický dopad. Zejména proto, že je jich již více a mnoho dalších žalob je podáváno," doplnila Eva Balounová z Centra pro klimatické právo a udržitelnost Ústavu státu a práva AV ČR.

Také agentura Reuters rozsudek komentovala slovy, že jde o zásadní rozhodnutí, které by mohlo připravit půdu pro právní kroky proti dalším energetickým firmám po celém světě. Citovala také ředitele Friends of Earth Netherlands Donalda Polse, podle kterého jde o obrovské vítězství nejen pro autory žaloby, ale pro každého člověka, kterého negativně ovlivňují klimatické změny.

Výkonný ředitel neziskového Centra pro mezinárodní právo v oblasti životního prostředí Carroll Muffett pro list The Wall Street Journal také uvedl, že rozsudek nad Shellem může být precedentní pro další podobné kauzy.

Kdo má spory řešit

Další odborníci se však nad právem soudu rozhodovat o klimatické politice soukromých firem spíše pozastavují. "Jak může civilní soud posuzovat, jestli je strategie konkrétní firmy dostatečně zelená, nebo ne? Zdá se mi, že to přesahuje kompetenci soudu, který by podle mého cítění práva měl posuzovat, jestli firma dodržuje zákonné normy, nebo ne. A Shell žádný zákon neporušil," domnívá se Gavor. 

Podle něj se navíc všichni korporátní hráči musí řídit stále se zpřísňující ekologickou legislativou. "A i tento tlak, který vychází z té 'normální' legislativy, je docela přísný, a pokud si nějaká v podstatě 'nátlaková' skupina vezme za terč globální firmu a bude se ji snažit donutit k individuálnímu zpřísnění závazku, nezdá se mi to úplně šťastné," doplnil expert.

Také klimatolog Radim Tolasz má problém s tím, že do procesu vstupují soudy. "Klimatologie není jednoduchá věda a nejsem přesvědčen, že ji může, byť jen zcela povrchně, ale správně, pochopit soud," řekl pro Aktuálně.cz.

Souhlasí však s tím, že společnosti je ke snižování emisí zapotřebí nutit. A to nejen ty velké. Shell se řadí mezi největší petrochemické společnosti na světě, Gavor nebo také analytik Capitalinked.com Radim Dohnal ale připomínají i jeho v úvodu zmíněnou environmentální strategii.

"Je dobré připomenout, že z velkých ropných společností je Shell společností, která už dávno nedělá jen ropu a plyn, ale investuje či vyvíjí mnoho technologií z oblastí OZE (obnovitelných zdrojů, pozn. red.)," uvedl Dohnal s tím, že ho ale rozsudek soudu nepřekvapil a zaskočen podle něj nebyl ani Shell, mimo jiné protože Nizozemsko je podle něj v rámci Evropy země nejvíce nakloněná k agresivnější zelené politice formou zákonů či nařízení. 

Přírodní katastrofa v Brazílii. 1500 km pobřeží zaplavila ropa (video z roku 2019)

Přírodní katastrofa v Brazílii. 1500 km pobřeží zaplavila ropa | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy