Shell končí s přípravou těžby na Aljašce. Nenašel dostatek ropy

ČTK ČTK
28. 9. 2015 11:34
Už více než sedm miliard dolarů stál společnost Royal Dutch Shell průzkum těžby na pobřeží Aljašky. Společnosti si právě od tohoto projektu slibovala do budoucna značný růst příjmů, nakonec však průzkum předčasně zastavuje. Podle vedení firmy se v Čukotském moři nepodařilo nalézt dostatečné množství ropy a plynu, aby to ospravedlnilo další nákladný průzkum. Zatímco pro Shell se jedná o velkou ránu, ochránci přírody se radují. Opakovaně totiž upozorňovali na nedozírné důsledky těžby na životní prostředí v Aljašce a pokoušeli se projekt zablokovat.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

New York - Ropná společnost Royal Dutch Shell zastaví průzkum těžby v pobřežních vodách Aljašky, protože se jí v regionu nepodařilo nalézt dostatek ropy. Současně kvůli tomu zaúčtuje mimořádné odpisy 4,1 miliardy USD (téměř 100 miliard Kč), oznámila v pondělí společnost.

Shell uvedl, že nenalezl ve své vrtu Bruger J v Čukotském moři dostatečné množství ropy a plynu, které by ospravedlnilo další průzkum. V rozhodnutí o zastavení těžby se odráží vysoké náklady na projekt, a také nepředvídatelné regulační prostředí v oblasti.

Zpráva je velkou ranou pro Shell, která počítala s tím, že se těžba na Aljašce stane jedním ze zdrojů budoucího růstu příjmů firmy. Ochránci životního prostředí, kteří se několikrát pokusili projekt zablokovat, zprávu vítají.

Shell utratila za průzkum v Arktické oblasti více než sedm miliard USD, včetně 2,1 miliardy USD v roce 2008 za pronájem oblasti v Čukotském moři u severozápadního pobřeží Aljašky.

Ochránci životního prostředí uváděli, že průzkum v ekologicky křehké arktické oblasti by mohl způsobit nárůst emisí skleníkových plynů, úniky ropy a být pohromou pro lední medvědy, mrože a tuleně. V létě se demonstranti na kajacích neúspěšně pokusili zablokovat lodě Shellu v Seattlu a Portlandu.

Americká geologická služba USGS odhaduje, že v amerických arktických vodách Čukotského a Beaufortova moře je nejméně 26 miliard barelů vytěžitelné ropy, napsaly agentury AP a Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy