Seznam rozšiřuje mapy bez nutnosti připojení k internetu na celý svět

ČTK ČTK
26. 7. 2017 15:28
Dosud byly offline mapy portálu Mapy.cz dostupné jen pro Evropu. Po verzi pro operační systém Android bude následovat verze pro iOS a také pro stolní počítače s Windows 10.
Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek | Foto: Mapy.cz

Praha - Internetová firma Seznam.cz začala nově nabízet turistické mapy celého světa bez nutnosti připojení k internetu. Dosud byly offline mapy portálu Mapy.cz dostupné jen pro Evropu, vyhledávání v nich pak jen pro Českou republiku. ČTK to dnes řekla mluvčí Seznamu Irena Zatloukalová.

Mapy budou dostupné ke stažení pro mobilní zařízení s operačním systémem Android. Půjde přitom stáhnout mapy jednotlivých zemí, případně i jen regiony. Mapové podklady pro celý svět by totiž zabraly více než 180 GB, což přesahuje kapacitu mobilních telefonů. "Většina takto vytvořených map má kolem 500 MB, aby nezabraly příliš mnoho místa," uvedl produktový manažer Mapy.cz Jakub Faifer.

Uživatelé budou moci po stažení používat nejen klasickou mapu, ale budou si moci vyhledat zajímavá místa v okolí, tipy na historické památky nebo nejbližší restauraci. Podle Faifera tak budou mapy v mobilu fungovat jako plnohodnotná offline hlasová turistická a cyklo navigace.

Když si uživatel nebude chtít stahovat mapu některého ze států, který je na paměť v telefonu stále velký, stačí zadat některé z větších měst, kam se chystá a Mapy.cz mu samy našeptají, jaký region si má stáhnout.

Po verzi pro operační systém Android bude následovat verze pro iOS a také pro stolní počítače s Windows 10. "Naším cílem je nabídnout plnohodnotné offline mapy napříč všemi platformami, proto nyní na rozšíření pilně pracujeme," dodal Faifer.

Tradičně už několik let jsou podle Seznam.cz nejstahovanějšími evropskými lokalitami Rakousko, Chorvatsko nebo Itálie. Oblibu těchto destinací potvrzují také data z Českého statistického úřadu, který každoročně sleduje místa, kam se Češi vypraví na dovolenou. Do TOP deseti se však vloni zařadily také africké státy.

 

Právě se děje

Další zprávy