Šestina Čechů nevyužívá internet, zjistili statistici. Projděte si nová čísla o počítačích v ČR

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
20. 11. 2017 11:20
Od roku 2007 se podíl domácností s počítačem téměř zdvojnásobil a podíl domácností s připojením na internet vzrostl 2,4krát. Podíl uživatelů internetu v mobilu stoupl už na 50 procent.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Počítač už mají k dispozici tři čtvrtiny českých domácností a téměř stejný podíl (77 procent) má také přístup k internetu. Od roku 2007 se podíl domácností s počítačem téměř zdvojnásobil a podíl domácností s připojením na internet vzrostl 2,4krát. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Zhruba šestina (17 procent) obyvatel starších 16 let nicméně uvádí, že internet ještě nikdy nepoužila. Většinou kvůli tomu, že internet nepotřebuje nebo vyloženě nechce. Jde o 1,4 milionu lidí.

Foto: ČSÚ

Domácnosti, které nemají přístup k internetu, nejčastěji uvádějí, že o internet nemají zájem (80 % z nich) nebo nemají dostatečné znalosti pro jeho používání (38 procent z nich). Většinou se jedná o domácnosti důchodců. Finanční náročnost - pořízení počítače či telefonu nebo cena samotného připojení - hraje stále menší roli. Zatímco v roce 2011 tento důvod uvádělo 30 procent domácností bez internetu, postupem času klesl jejich podíl na 20 procent.

Foto: ČSÚ

U lidí, kteří počítač využívají, je znatelný přechod od stolních počítačů k přenosným. Stolní počítač vlastní v současnosti 38 procent domácností, notebook 58 procent a tablet 24 procent. Stolní počítač převažuje stále ještě v domácnostech seniorů (56 procent z domácností s počítačem), naopak v domácnostech s dětmi již dominují notebooky (81 procent z domácností s počítačem). Domácnosti s dětmi mají také nejčastěji tablet (46 procent z nich).

Výrazně se rozšířilo také vysokorychlostního připojení k internetu. Zatímco v roce 2007 mělo vysokorychlostní připojení 81 procent domácností s internetem, letos ho mají již všechny domácnosti s internetem.

Foto: ČSÚ
Foto: ČSÚ

Podíl uživatelů internetu v mobilu letos vzrostl o devět procentních bodů na 50 procent Čechů starších 16 let. Před pěti lety se na internet přes mobil připojovalo jen 13 procent lidí. Nejvíce využívají internet v mobilech mladí mezi 16 a 24 lety, kde je 87 procent uživatelů. Mezi 25 a 34 lety mají internet v mobilu čtyři z pěti lidí. Naopak mezi lidmi staršími 65 let je jen šest procent uživatelů.

Foto: ČSÚ
Foto: ČSÚ

Internet Češi využívají nejčastěji k posílání e-mailů (73 procent), čtení on-line zpráv (71 procent) a vyhledávání informací o zboží a službách (68 procent). Zhruba 52 procent uživatelů přes internet nakupuje. Stejný podíl používá internetové bankovnictví, zatímco před deseti lety to byla jen desetina populace.

Foto: ČSÚ

Podíl lidí nakupujících na internetu se meziročně zvýšil o osm procentních bodů. Přesto je Česko stále mírně pod evropským průměrem, který loni dosahoval 55 procent. Nejvíce nakupují na internetu Britové (83 procent) a Dánové (82 procent).

Ženy nejčastěji nakupují oblečení, obuv, potraviny, drogerii, hračky, stolní hry nebo knihy a časopisy. Muži pak elektroniku a sportovní potřeby. "Stále více lidí využívá e-shopy také ke koupi potravin. Od roku 2010 vzrostl podíl lidí nakupujících jídlo přes internet z bezmála jednoho procenta na 11 procent," říká ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ Martin Mana.

Foto: ČSÚ
Foto: ČSÚ

Ohledně vybavenosti počítači nadále existují velké rozdíly podle příjmů a věku. "Zaostáváme v porovnání se západními evropskými zeměmi u domácností důchodců a těch nízkopříjmových," upřesňuje Mana.

Sdílené služby zatím Češi využívají poměrně málo. Ubytování u soukromých osob si přes internet objednaly čtyři procenta lidí, sdílenou dopravu pak využily zhruba dvě procenta respondentů.

Sociální sítě používá 44 procent jednotlivců, což je o tři procentní body více než před rokem. V roce 2009 to bylo jen pět procent. "Roste počet uživatelů zejména ve starších věkových kategoriích, protože 93 procent mladých do 24 let již na sociálních sítích je," uvádí Lenka Weichetová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Foto: ČSÚ
Foto: ČSÚ
 

Právě se děje

Další zprávy