Server Spolužáci.cz skončil. Úprava na nová pravidla ochrany dat se nevyplatí

Jan Úšela Jan Úšela
Aktualizováno 4. 4. 2018 17:06
Stránky Spolužáci.cz bývaly populární v čase před nástupem sociálních sítí. V posledních letech ale počet jejich uživatelů soustavně klesal.
Foto: Reuters

Praha - Seznam.cz ukončuje provoz své sociální sítě Spolužáci.cz, díky níž spolu udržovali kontakt absolventi škol. V plné verzi bude stránka fungovat do 24. května. Do konce srpna si budou moci současní uživatelé z webu Spolužáků stáhnout všechny dokumenty a fotky. Už ale nebude možné zakládat nové skupiny nebo se do sítě registrovat. Definitivní ukončení provozu je plánováno na 1. září.

V čase před rozšířením sociálních sítí Facebook či Twitter platili Spolužáci.cz za stránku, kterou na začátku století navštěvovaly zřejmě stovky tisíc Čechů. Lidé, kteří spolu chodili do jedné třídy, si na stránce mohli otevřít skupinu, která obsahovala jejich kontakty a mohli v ní spolu komunikovat.

Službu Seznam spustil v roce 2004, počet jejích návštěvníků ale v posledních letech soustavně klesal a začátkem letošního roku už Spolužáky.cz navštěvovalo jen 20 tisíc lidí denně.

"Pokles nových uživatelů jsme na Spolužácích začali pociťovat v roce 2015. Ačkoli měla služba původně sloužit zejména pro žáky a studenty, používali ji spíše absolventi, kteří skrze ni udržovali vzájemné kontakty," vysvětluje Veronika Prokopová, produktová manažerka služby Spolužáci.cz.

Důvodem vypnutí služby je evropské nařízení na ochranu osobních údajů (GDPR), které od tvůrců podobných sociálních sítí vyžaduje zvýšené zabezpečení dat jejich uživatelů a které začne platit 25. května.

"Abychom mohli změny, které z nařízení vyplývají, aplikovat na Spolužácích, museli bychom službu od základů přepsat. Toto řešení se ukázalo jako neefektivní a finančně příliš náročné, proto jsme dospěli k rozhodnutí službu ukončit a úsilí i peníze věnovat do rozvoje jiných služeb," uvádí Prokopová. Podle ní Seznam.cz zavedení obdobné služby neplánuje. 

Pravdou ale je, že řada osobních údajů, které se na Spolužácích zobrazovaly, byly na webu bez svolení jejich majitelů, a tak Seznam.cz porušoval již stávající pravidla českého zákona. Důvodem konce stránek proto není ani tak zavedení nové evropské regulace GDPR, jako spíše klesající počet lidí, kteří na Spolužáky chodili.

 

Právě se děje

Další zprávy