Sépie prošlé tři roky a metráky neoznačeného masa. Veterináři opět vyrazili do Sapy

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
12. 9. 2019 11:07
Ve vietnamské tržnici Sapa v pražské Libuši odhalili o víkendu veterináři spolu s celníky a policií další nelegální prodejnu potravin, bylo v ní téměř půl tuny neoznačených potravin bez dokladů původu. U většiny nešlo zjistit datum spotřeby, část produktů měla prošlou dobu trvanlivosti a byla zkažená. U pěti kilogramů sépií bylo datum trvanlivosti překročeno o tři roky.
Kontrolní akce pražských celníků na tržnici Sapa.
Kontrolní akce pražských celníků na tržnici Sapa. | Foto: Celní správa

Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Za porušení zákona hrozí provozovateli až 50milionová pokuta, většinou je však uložena řádově nižší. V tržnici objevují problémy veterináři opakovaně.

"V prodejní části provozovny veterináři zajistili 455 kilogramů masných a rybích výrobků, drůbeže, vnitřností, vepřového a hovězího masa. Tyto produkty byly skladovány v chlazeném či zmrazeném stavu, nebyly nikterak označeny, nebylo známo datum jejich použitelnosti či minimální trvanlivosti. Provozovatel kontrole na vyzvání nepředložil žádné doklady o původu potravin," uvedl Vorlíček.

Ve výrobní části pak bylo 19 kilogramů produktů, také bez značení, etiket nebo dodacích listů. "Nalezené živočišné produkty inspektoři znehodnotili obarvením a nařídili jejich neškodné odstranění na náklady provozovatele," dodal mluvčí.

Inspektoři při akci zastavili také vozidlo z registrované pražské provozovny, které převáželo chlazené maso. Řidič k němu ale neměl doklady. Inspektoři proto maso do dodání dokumentů zadrželi, po jejich dodání ho pak uvolnili.

V květnu zadrželi veterináři s policisty v areálu tržnice 80 kilogramů potravin bez dokladů o původu, mimo jiné sušené ryby, olihně nebo zmrazené kachny, přičemž část byla plesnivých.

Loni a letos za první čtvrtletí bylo v tržnici od veterinářů sedm kontrolních akcí. Při všech kontrolách byla loni zjištěná podle Petra Majera z SVS závada, což se vymyká normálu.

V poslední době veterináři kontrolují tržnici častěji, například na jaře provedli spolu s policií, celníky a potravinářskou inspekcí akci, které zúčastnilo na 50 lidí. Předtím v tržnici našli automobil, ve kterém bylo 210 kilogramů zapáchajících vepřových vnitřností. Maso nebylo značené, automobil neměl zapnuté chlazení, uvedli tehdy celníci.

Loni veterináři objevili také několik nelegálních skladů, jeden z nich byl v Sapě, kde byly více než dvě tuny ryb a mořských plodů. Neregistrované sklady potravin zjistili loni pražští veterináři také v Holešovicích, ve Vysočanech nebo v Hostivaři. Například v květnu informovali o prostorách v Horních Počernicích, kde nařídili likvidaci 110 kilogramů rybích výrobků.

 

Právě se děje

Další zprávy