Senzor od české firmy dokáže kontrolovat, kdo nemá zapnutý pás v letadle nebo autobuse

ČTK ČTK
6. 6. 2018 10:55
Novinka by měla zrychlit kontroly před vzletem a přistáním a upozornit na porušení bezpečnostních pravidel.
Nový senzor.
Nový senzor. | Foto: Rohde & Schwarz

Vimperk - Vimperská firma Rohde & Schwarz (R&S) vyrobila senzor pro takzvané chytré bezpečnostní pásy v letadlech. Měl by zrychlit kontroly před vzletem a přistáním a upozornit na porušení bezpečnostních pravidel.

Senzor v přezce pásu informuje palubní posádku o připoutaných a nepřipoutaných cestujících. Firma ho již dodala klientovi, řekla dnes mluvčí společnosti Lucie Laštíková. O kterého zákazníka jde, neuvedla.

Takto posádka uvidí, jaká místa mají zapnuté pásy.
Takto posádka uvidí, jaká místa mají zapnuté pásy. | Foto: Rohde & Schwarz

Senzor je možné využít i v dálkových autobusech. Díky elektronice v přezce dostane palubní posádka informace, zda jsou zapnuté, či rozepnuté bezpečnostní pásy na sedadlech. "Vyráběl se tady prototyp se speciální sponou a senzorem," řekla Laštíková. Novinka má zrychlit letecký provoz, letušky uvidí na tabletu, který pasažér je připoután a který není.

"Jedná se o posun v bezpečnosti letecké dopravy. Palubní personál je rychle a přesně informován o stavu bezpečnostních pásů v letadle. Díky komunikaci senzorů se sítí přijímačů a naší aplikací pro chytrá zařízení mohou letušky bez zdlouhavého procházení letadlem zkontrolovat pasažéry přímo na obrazovce tabletu," řekl vedoucí realizačního týmu firmy R&S Miroslav Stružinský, který se na vývoji prototypu podílel.

Vimperský závod Rohde & Schwarz vyrábí komunikační, měřicí a testovací zařízení. V minulém hospodářském roce (červenec 2016 až červen 2017) měla firma tržby 1,19 miliardy korun, meziročně o 46 procent vyšší, zisk před zdaněním stoupl o 58 procent na 165,7 milionu korun.

V končícím hospodářském roce chtěla firma investovat 59 milionů. Vimperský závod má přes 700 zaměstnanců, výrobní plocha zabírá 40 500 metrů čtverečních.

Vimperský podnik je součástí koncernu Rohde & Schwarz, který sídlí v Mnichově. Na trhu působí ve více než stovce zemí 80 let a zaměstnává přes 10 000 lidí. Exportuje 80 procent produkce, nejvíc do Číny a USA.

Vimperská výroba byla pro R&S prvním závodem mimo Německo. Vznikl na místě pobočky Tesly Hloubětín v roce 2001, jejíž areál firma koupila. S Teslou začala R&S spolupracovat již po listopadu 1989.

 

Právě se děje

Další zprávy