Senátoři znovu navrhli zákaz prodeje o státních svátcích

ČTK ČTK
1. 4. 2014 18:50
Zákaz se snaží už zhruba deset let prosadit odbory. Argumentují mimo jiné tím, že by omezení umožnilo zaměstnancům strávit svátky v rodinném kruhu.
V současnosti prodejní dobu obchodů v Česku během státních svátků žádný předpis nereguluje.
V současnosti prodejní dobu obchodů v Česku během státních svátků žádný předpis nereguluje. | Foto: Penny Market

Praha - Senátoři v čele s Františkem Bublanem (ČSSD) znovu oficiálně předložili návrh, aby obchodní řetězce musely mít zavřeno o sedmi státních svátcích. O Štědrém dnu by směly mít otevřeno pouze do 12:00. Návrh je totožný s tím, se kterým se Senát už jednou ztotožnil, ale který bývalá Sněmovna před svým rozpuštěním nestihla projednat.

Pokud aktuální předlohu poslanci stihnou projednat letos, zákaz by podle Bublana mohl platit od příštího roku. Norma znovu počítá s tím, že za porušení zákazu by obchodníkům hrozila peněžitá sankce do milionu korun při prvním deliktu, za opakované porušení až pět milionů korun.

Zákaz se snaží už zhruba deset let prosadit odbory. Argumentují mimo jiné tím, že by omezení umožnilo zaměstnancům strávit svátky v rodinném kruhu. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR ale zavedení zákazu odmítá. Podle něj zaměstnanci mají o práci o svátcích zájem, neboť dostávají až stoprocentní příplatky. Proti návrhu rovněž protestovala ODS, označila jej za zásah do svobodného podnikání a omezování lidské svobody.

Obchody by podle návrhu měly zůstat zavřené na Nový rok, o Velikonočním pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. Omezení by se nevztahovalo na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, vlaková a autobusová nádraží a na prodejny ve zdravotnických zařízeních. Platilo by ale pro zastavárny, sběrny odpadů a prodejny použitého zboží bez ohledu na velikost prodejní plochy.

V současnosti prodejní dobu obchodů v Česku během státních svátků žádný předpis nereguluje. Pokud se Senát za navrhovaný zákaz znovu postaví, normu dostane k projednání vláda a Sněmovna.

 

Právě se děje

Další zprávy