Senát zpřísnil zákon na ochranu dodavatelů před řetězci. Budou nakupovat v zahraničí, varuje opozice

ČTK ČTK
13. 1. 2016 17:21
Novela zákona o významné tržní síle má poskytnout dodavatelům větší ochranu před nekalými praktikami obchodních řetězců. Mezi ty patří například uplatňování plateb a jiných protislužeb za to, že odběratel zařadí potraviny do prodeje. Obchodní řetězce argumentují, že novela může v konečném důsledku vést ke zdražení potravin, což ovšem odmítá například antimonopolní úřad.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Senát dnes schválil novelu zákona o významné tržní síle, která má více chránit dodavatele před nekalými praktikami obchodních řetězců. Obchodní řetězce namítají, že novela může v konečném důsledku zdražit potraviny, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže to už dříve odmítl. Zákon nyní míří k podpisu prezidenta.

Stejně jako předtím ve Sněmovně tak i v Senátu novelu kritizovala pravice. Pavel Eybert (ODS) například poukazoval na to, že obchodníci budou raději dávat přednost dodavatelům ze zahraničí, aby se jich zákon netýkal. Jeho straničtí kolegové chtěli návrh zamítnout. "Vy ochraňujete tak dlouho, až nezůstane kámen na kameni," prohlásil Jaroslav Kubera (ODS). Zákon je podle něj nejen špatný, ale i špatně napsaný.

Ivo Valenta (za Stranu soukromníků) řekl, že zákon míjí svůj cíl a ještě více poškodí malé české dodavatele. Vláda podle něho poslušně vyšla vstříc zájmům ministra financí Andreje Babiše (ANO) a jeho skupiny Agrofert, která je významným výrobcem potravin.

Zákona se zastával především Jan Veleba (SPO). "Tento zákon je pro české zemědělce a zpracovatele zákonem naprosto klíčovým," prohlásil. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) řekl, že monopolní prodejci v potravinářství se v tuzemsku chovají jinak než ve svých domovských zemích. Řekl, že "oni nás někteří ti prodejci mají za blbý". "My chceme aby se tu chovali solidně," dodal.

Schválená novela mimo jiné zpřesňuje pojem významné tržní síly a jejího zneužití nebo zavádí i pojem nákupní aliance, což bude jakákoli forma spolupráce odběratelů. Také aliancím má za zneužití tržní síly hrozit postih. Podle zákona se bude posuzovat i zneužití významné tržní síly, které nastalo v cizině, ale pokud jeho účinky nastaly nebo mohou nastat na území České republiky.

Významná tržní síla je podle novely takové postavení odběratele, v jehož důsledku si může vynutit bez spravedlivého důvodu výhodu vůči dodavatelům v souvislosti s nákupem potravin. Zneužitím významné tržní síly bude například uplatňování plateb a jiných protislužeb za to, že odběratel zařadí potraviny do prodeje.

Zakázaným zneužitím významné tržní síly se stane nově také provádění auditu nebo kontroly dodavatele na jeho náklady nebo požadování rozborů potravin na náklady dodavatele. Stejným prohřeškem má být, když odběratel nerespektuje výsledky úřední kontroly potravin.

 

Právě se děje

Další zprávy