Senát: Seznam věcí, které exekutor nesmí zabavit, se rozšíří

ČTK ČTK
17. 6. 2015 19:20
Postup exekuce je upraven na návrh ministerstva spravedlnosti i samotnou novelou s tím, že nucený prodej nemovitosti dlužníka by byl až na posledním místě.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Seznam věcí, které exekutoři nesmějí dlužníkům v jejich domácnosti zabavit, se rozšíří a zpřesní. Omezí se také úhrady dluhů nuceným prodejem nemovitostí. Počítá s tím novela občanského soudního řádu, kterou ve středu Senát schválil beze změn nejtěsnější většinou. Rozhodl tak na návrh předsedkyně senátní ústavní komise Elišky Wagnerové (za SZ). Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Senátoři v novele ponechali povinnost pořizovat obrazové záznamy ze všech exekucí, přestože senátní ústavně-právní výbor doporučoval toto ustanovení do zákona nedávat. Povinnost pořizovat obrazové záznamy se nelíbila ani Exekutorské komoře, podle níž by mohla být v rozporu s ochranou osobních údajů. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) ale tyto obavy označil za liché.

Ústavně-právní výbor také doporučil upravit pořadí úkonů při exekuci tak, aby byl kvůli splacení dluhu nejprve obstaven účet dlužníka, poté případně omezeno jeho právo nakládat s majetkem včetně odebrání řidičského průkazu a teprve následně v případě potřeby i účet dlužníkovy partnerky či partnera. Cílem je, aby byl ten druhý z manželského páru lépe chráněn.

Postup exekuce je upraven na návrh ministerstva spravedlnosti i samotnou novelou s tím, že nucený prodej nemovitosti dlužníka by byl až na posledním místě. Pořadí kroků by se mohlo změnit jen se souhlasem dlužníka. Omezení dražeb nemovitostí a stanovení postupu výkonu exekuce také vadilo Exekutorské komoře. Podle ní se tím exekuce prodlouží až na dvojnásobek a dluh naroste o úroky, uvedla již dříve prezidentka komory Pavla Fučíková.

Novela z původně navrhovaných 50 000 korun na 30 000 korun snížila hranice výše pohledávek, do které nebude možné je až na výjimky uhradit nuceným prodejem nemovitosti, v níž má dlužník trvalý pobyt. Prodej reality by mohli exekutoři nařídit kvůli pohledávkám na výživném a náhradě újmy na zdraví nebo újmy způsobené úmyslnými trestnými činy. K vyrovnání dluhu taky nebude moci sloužit penzijní připojištění.

Zatímco nyní exekutoři nesmějí zajistit například běžné oděvní součásti a obvyklé vybavení domácnosti, novela jasně stanoví, jaký nábytek je za toto vybavení pokládán. Nově exekutor nebude smět zabavit studijní a náboženskou literaturu, dětské hračky nebo písemnosti osobní povahy.

 

Právě se děje

Další zprávy