Přísnější regulace hazardu prošla Senátem beze změn, daň za automaty stoupne

ČTK ČTK
Aktualizováno 26. 5. 2016 21:03
Senát schválil přísnější regulaci hazardu beze změn. Ministerstvu financí tak ponechal možnost blokovat webové stránky. Rozhodl o tom dnes navzdory snahám řady senátorů tuto možnost zrušit, nebo alespoň omezit. Zdanění hazardu bude v Česku nadále podléhat dvěma sazbám. Změní se pouze sazba u hracích automatů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Praha - Senát schválil přísnější regulaci hazardu beze změn. Ministerstvu financí tak ponechal možnost blokovat webové stránky s nepovoleným hazardem. Rozhodl o tom dnes navzdory snahám řady senátorů tuto možnost zrušit nebo alespoň omezit.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) námitky, že jeho úřad novou pravomocí kvůli jeho obecné formulaci dostane možnost zakázat jakékoli webové stránky, označil za liché. "Skutečně se nejedná o cenzuru internetu," prohlásil.

Zákon, který nyní posoudí prezident, uloží povinnost poskytovatelům připojení k internetu na území Česka zamezit přístupu na internetové stránky, které Babišovo ministerstvo bude mít na seznamu nepovolených internetových her.

Norma má zavést také opatření proti patologickému hráčství. Prostřednictvím rejstříku budou mít hazard zakázaný například lidé, kteří pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi. Zákon také umožní zaměstnancům Celní správy vstupovat do heren, kontrolovat je a vymáhat sankce.

Sazba pro automaty se zvýší

Zdanění hazardu bude v Česku nadále podléhat dvěma sazbám. Změní se pouze sazba u hracích automatů.

Na technická zařízení, tedy hlavně automaty, se má vztahovat sazba 35 procent a na ostatní druhy hazardu tak jako dosud sazba 23 procent. Tento návrh kopíruje stav platný od ledna, kdy se na přístroje vztahuje sazba 28 procent a denní poplatek za automat činí 80 korun.

Vláda původně navrhovala tři daňové sazby na hazard, její plány ale zmařila Sněmovna. Ministerstvo financí neuspělo u poslanců s námitkou, že jejich verze připraví stát ročně o 300 milionů korun a obce o 150 milionů korun.

Nová úprava má spolu se zákonem o regulaci hazardu nahradit dosavadní loterijní zákon z roku 1990 a v účinnost má vstoupit od příštího roku.

Koordinátor: Je to nedomyšlené

Návrh na blokování webů podezřelých z provozování nelegálních hazardních her úředníky ministerstva financí je technicky nedomyšlený, řekl dnes vládní koordinátor digitální agendy Tomáš Prouza (ČSSD). Odpůrci blokování webů chtějí ve svých aktivitách pokračovat i po přijetí normy, nyní zvažují své možnosti. Piráti se chtějí obrátit na Ústavní soud.

Samotné ustanovení o možnosti blokace internetových stránek podle předsedy ČTÚ Jaromíra Nováka k potírání nelegálních her nepřispěje. "Navrhovaný způsob regulace nedokáže zamezit přístup účastníků k předmětným stránkám, a tudíž nesplní deklarovaný cíl. Navíc náklady na blokování se mohou ve svých důsledcích promítnout do cen účtovaných spotřebitelům za poskytnuté služby," uvedl.

Podle Prouzy ministerstvo financí nezvládlo přípravu návrhu k blokování webů s nelegálním hazardem. "Poté, co doběhne legislativní proces, budeme hledat cestu, jak to napravit," řekl dnes.

Proti cenzuře internetu chtějí i po přijetí zákona postupovat jeho odpůrci. Řekl to dnes výkonný ředitel doménového sdružení CZ.NIC Ondřej Filip, který stojí za iniciativou "Přichází cenzor".

"Rozhodnutím poslanců a senátorů došlo k narušení internetové svobody v této zemi. Díky tomuto rozhodnutí jsme se na mapě světa posunuli od demokratických zemí k těm, jimž slovo svoboda a svobodný přístup k informacím mnoho neříkají. Mrzí nás, že nebyly vyslyšeny naše argumenty týkající se technických aspektů blokování internetu," řekl Filip.

Systém, který umožňuje, aby o blokování vybraných stránek rozhodoval úředník ministerstva financí, nemá podle Filipa v Evropě obdoby.

 

Právě se děje

Další zprávy