Sociální ústavy, nemocnice a ambulance by se mohly vyhnout EET, navrhují senátoři

ČTK ČTK
12. 10. 2017 12:56
Desítky senátorů ve čtvrtek předložily návrh novely, podle které by se EET mohly vyhnout sociální ústavy, nemocnice a většina lékařských ambulancí. Účinná by mohla být od února příštího roku. V současné době nemusí podle zákona evidovat hotovostní tržby jen příspěvkové organizace.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Elektronická evidence tržeb (EET) by se nemusela vztahovat na sociální ústavy, nemocnice a na většinu lékařských ambulancí. Předpokládá to návrh novely desítky senátorů v čele s Vladimírem Plačkem (ČSSD), který horní komora v dnešním úvodním kole podpořila. Předloha nyní zamíří k posouzení do senátního hospodářského výboru. Plénum by ji mohlo poslat do schvalovacího procesu na příští schůzi.

Současný zákon vyjímá z povinnosti evidovat hotovostní tržby jen příspěvkové organizace. "Jedná se o nápravu určité nerovnosti z pohledu zařízení sociálních služeb a zdravotnických zařízení," řekl k novele Plaček.

Organizace, které mají jinou právní formu, než je příspěvková organizace, by měly podle nynějšího zákona evidovat tržby od března příštího roku. Plaček podotkl, že objem hotovostních plateb je v nich nízký, jde podle něho o tisíce až desetitisíce korun ročně.

Lékaři se navíc podle něho budou moci vyhnout EET i legálně, když se s pacienty dohodnou na bezhotovostních platbách. "Takovým způsobem by jednala asi většina zdravotnických zařízení," soudí Plaček.

EET by měla být podle předlohy zachována pro ambulance v oborech klinická stomatologie, ortodoncie a dentální hygiena a pro zařízení poskytující služby reprodukční medicíny, stejně jako pro lékárny. Plaček podotkl, že zejména ve stomatologických odbornostech jsou platby od pacientů vyšší a lékárny už platby elektronicky evidují.

Pod předlohou jsou podepsáni kromě sociálních demokratů zástupci KDU-ČSL, ANO, KSČM a Severočechů. Pokud se s jejich předlohou ztotožní Senát, předlohu dostane na stůl Sněmovna v povolebním složení. Autoři novely chtějí, aby o ní poslanci rozhodli zrychleně už v prvním čtení. Novela by měla být účinná od února příštího roku. Podle zpravodaje Pavla Štohla (za ČSSD) je ale otázkou, zda se stihne schválit včas.

 

Právě se děje

Další zprávy