Šéfka zpravodajství Primy Obzinová po deseti letech končí. Kanál CNN rozjede nástupce

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
7. 5. 2019 14:34
Dlouholetá ředitelka zpravodajství a publicistiky Primy Jitka Obzinová se rozhodla po deseti letech opustit televizní skupinu. Společnost začne obratem hledat jejího nástupce, který zastřeší i plánovaný zpravodajský projekt CNN Prima News.
Jitka Obzinová
Jitka Obzinová | Foto: Prima TV

"Bylo to nezapomenutelných deset let, které jsem strávila intenzivní prací pro televizi Prima. Po dlouhé úvaze jsem došla k rozhodnutí, že nyní nastal čas se opět věnovat více sama sobě a hledat naplnění i v jiných než pracovních věcech," uvedla Obzinová.

Dočasným vedením redakce bude pověřena šéfeditorka zpravodajství Eliška Čeřovská. Bude přímo podléhat generálnímu řediteli. "Pevně věříme, že se nám podaří v blízké době najít vhodného kandidáta, který se ujme kromě řízení týmu zpravodajství a publicistiky i aktivních příprav našeho nového multiplatformního zpravodajského projektu," uvedl generální ředitel skupiny Prima Marek Singer.

Obzinová postupně prošla ve své profesní dráze všemi třemi hlavními televizními stanicemi, tedy ČT, Novou i Primou. Za její éry televize Prima zavedla novou strukturu zpravodajské hodiny, tzv. Velkých zpráv, která se skládá z hlavních zpráv, diváckých zpráv a končí pořadem Top Star, který se zabývá aktuálním děním v showbyznysu.

Patří k nejvýraznějším postavám české polistopadové mediální scény, do širšího povědomí se dostala v 90. letech jako válečná zpravodajka na Balkáně, kde také natočila několik dokumentárních filmů.

Zpravodajství Primy čelilo pod vedení Obzinové kritice kvůli své nevyváženosti a útokům na menšiny a uprchlíky, a to i od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). V roce 2014 se radní usnesli, že některé příspěvky odvysílané ve zprávách v rubrice Kam se jiní bojí utvrzovaly stereotypní předsudky vůči romské menšině. Televize se proti tomu ohradila a s tím, že reportáže pravdivě popisovaly skutečné situace.

V létě 2016 pak RRTV uvedla, že odhalila sporné momenty ve zpravodajství Primy o uprchlících, a to již na konci roku 2015, na zahájení správního řízení to ale nestačilo.

Podíl sledovanosti hlavní zpravodajské relace Primy se podle měření Asociace televizních organizací (ATO) drží ve skupině 15 let a starší dlouhodobě na úrovni kolem 20 procent. Obzinová stála rovněž za konceptem zpravodajského kamionu, který během letních měsíců po tři roky putoval po regionech České republiky.

 

Právě se děje

Další zprávy