Šéfka Marianne se vrhla na politická témata, Křetínského si jako majitele pochvaluje

ČTK ČTK
10. 10. 2019 18:57
Patnáct měsíců poté, co český podnikatel Daniel Křetínský koupil francouzský týdeník Marianne, uskutečnila jím dosazená ředitelka Natacha Polonyová obrat v zaměření časopisu a pochvaluje si "královský klid", kterému se těší, aniž by čelila vlivu majitele. Napsal to francouzský list Le Monde, jehož redakce se vlivu jednoho z nejbohatších Čechů coby menšinového vlastníka obává.
Foto: Marianne

Jako příklad působení Polonyové uvedl list titulní stranu z poloviny září, s fotografiemi tří muslimek, symbolizující spory o muslimský závoj ve školách z roku 1989, o zákaz zahalování tváře na veřejnosti z roku 2010 a letošní hádky o burkini, tedy plavky muslimek. Pro Marianne během 30 let "Republika kapitulovala", jak hlásá velký titulek.

Podle Le Monde si taková obálka nezadá s titulními stranami pravičáckého týdeníku Valeurs actuelles a zahrává si se strachem. O obratu v zaměření časopisu podle listu svědčí i další obálky proti prezidentu Emmanuelovi Macronovi, proti elitám a na podporu protestního hnutí žlutých vest.

Šéfka časopisu, která hájí právo "být protievropský a nacionalistický", ujišťuje, že časopis zůstává pluralistický. Ale podle Le Monde o obratu svědčí i výběr hostů, jako je bývalý mluvčí levičácké strany Nepodrobená Francie či poslanec téže strany, hlásající myšlenku odchodu Francie z Evropské unie.

"Jak Daniel Křetínský, který se považuje za stoupence evropanství, vidí tento vývoj? Nemluví po telefonu s Polonyovou. Jen konstatuje, že udělala z Marianne čtivý časopis," říká se podle listu v Křetínského okolí. Ředitelka Polonyová ujišťuje, že se s majitelem na ničem nedomlouvá a těší se královskému klidu. Dokonce když časopis svou obálku zaměřil proti nadaci boháče Bernarda Arnaulta s podtitulem "Umění oškubat daňové poplatníky", ředitelka ujišťuje, že "ani jedinkrát mi nezavolali".

"Žádný z novinářů, kterého se Le Monde dotazoval, se nezmínil o vměšování akcionáře. Naopak. Je to spíše absence (vměšování), na kterou si stěžují," napsal list.

Křetínský kryje ztráty i náklady spjaté s ustanovením, že novinář může opustit časopis při změně vlastníka; během roku tak učinily asi dvě desítky lidí. Polonyová to podle listu využila k tomu, aby se obklopila názorově blízkými kolegy.

Richard Lenormand z Marianne a Křetínského skupiny CMI France sice tvrdí, že prodeje časopisu vzrostly o více než dvě procenta, ve skutečnosti ale podle francouzských údajů mezi prosincem 2018 a červnem 2019 klesly o pět procent na 124 000 výtisků. A pokud by se nebraly v potaz výtisky rozdávané na letištích a v hotelech, prodeje by klesly o 16,8 procenta. Šéfka Marianne ale ujišťuje, že časopis je hospodářsky skoro v rovnováze.

 

Právě se děje

Další zprávy