Šéf Toshiby odstoupil z funkce kvůli účetnímu skandálu

ČTK ČTK
Aktualizováno 21. 7. 2015 12:26
Kvůli skandálu odejdou také místopředseda správní rady Norio Sasaki a poradce Acutoši Nišida, kteří v minulosti rovněž působili na postu generálního ředitele.
Šéf japonské elektrotechnické společnosti Toshiba Hisao Tanaka.
Šéf japonské elektrotechnické společnosti Toshiba Hisao Tanaka. | Foto: Reuters

Tokio - Generální ředitel a prezident japonské elektrotechnické společnosti Toshiba Hisao Tanaka dnes odstoupil z funkce kvůli rozsáhlému účetnímu skandálu. Nezávislý vyšetřovací výbor v pondělí oznámil, že firma za poslední roky nadhodnotila svůj provozní zisk o 151,8 miliardy jenů (přes 30 miliard Kč). Tanaka podle výboru o umělém nafukování zisků věděl, píše agentura Reuters.

Nesprávné účetní praktiky sahají až do roku 2008 a podle vyšetřování byly úmyslné. Jde o největší firemní skandál v Japonsku od roku 2011, kdy byly odhaleny problémy tamního výrobce fotoaparátů a zdravotnického zařízení Olympus. Tehdy se ukázalo, že firma se snažila zakrýt ztráty za uplynulé roky ve výši až 1,7 miliardy dolarů (42,5 miliardy Kč).

Tanakovy povinnosti od středy prozatímně převezme předseda správní rady Toshiby Masaši Muromači. Z funkcí v důsledku skandálu odejdou také místopředseda správní rady Norio Sasaki a poradce Acutoši Nišida, kteří v minulosti rovněž působili na postu generálního ředitele.

"Ve společnosti Toshiba panovala firemní kultura, podle které nebylo možné jít proti požadavkům nadřízených," uvádí se ve zprávě vyšetřovacího výboru. "Když tedy nejvyšší vedení představilo 'výzvy', prezidenti divizí, manažeři a zaměstnanci pod nimi neustále prováděli nesprávné účetní postupy, aby dosáhli cílů v souladu s přáním svých nadřízených."

Toshiba připustila nesrovnalosti v účetnictví již v dubnu, rozsah problémů zjištěný vyšetřovacím výborem je však mnohem větší, než firma původně odhadovala. Předpokládá se, že Toshiba bude muset kvůli zjištěním výboru přepracovat účetnictví za uplynulé roky. Firma by navíc mohla dostat vysoké pokuty.

"Považuji to za nejničivější událost pro naši značku ve 140leté historii podniku," uvedl Tanaka na tiskové konferenci poté, co na znamení lítosti a hanby provedl tradiční japonský úklon, ve kterém setrval téměř půl minuty. "Nemyslím si, že se tyto problémy dají překonat přes noc," dodal.

Nesrovnalosti v účetnictví společnosti Toshiba se dostaly na světlo v době, kdy se japonský premiér Šinzó Abe snaží zlepšit řízení firem, aby přilákal více zahraničních investorů. Japonský ministr financí Taró Aso dnes tyto nesrovnalosti označil za "velmi politováníhodné". "Pokud se Japonsku nepodaří zajistit náležité řízení firem, mohlo by ztratit důvěru trhu," upozornil. Odmítl se vyjádřit k tomu, zda firmu čekají nějaké finanční postihy.

Cena akcií společnosti Toshiba dnes stoupla o šest procent, investoři podle agentury AP vzali Tanakovu rezignaci jako signál snahy podniku o nápravu. Od dubnového odhalení nesrovnalostí však akcie stále ztrácí téměř čtvrtinu své hodnoty.

 

Právě se děje

Další zprávy