Šéf Tesly Elon Musk klesá v žebříčku nejbohatších. V pondělí byl až třetí

ČTK ČTK
18. 5. 2021 15:07
Šéf americké automobilky Tesla Elon Musk, který se minulý týden přičinil o cenový propad nejznámější kryptoměny bitcoin, sám klesá v žebříčku nejbohatších podle indexu Bloomberg Billionaires. V pondělí v něm skončil až třetí za prvním Jeffem Bezosem, který řídí Amazon, a druhým Bernardem Arnaultem, vlastníkem koncernu s luxusním zbožím LVMH a zároveň nejbohatším Evropanem.
Elon Musk
Elon Musk | Foto: ČTK/AP/Jae C. Hong

Příčinou je pokračující propad ceny akcií Muskovy automobilky. Začátkem ledna byl Musk nejbohatším člověkem světa.

Akcie Tesly na začátku týdne odepsaly přes dvě procenta a za poslední tři měsíce už ztrácejí téměř 30 procent. Hodnota majetku 49letého inovativního podnikatele prochází výkyvy právě kvůli jeho velkému podílu v tomto výrobci elektromobilů. Od ledna se tak hodnota Muskova majetku snížila o 24 procent na 160,6 miliardy dolarů (3,34 bilionu Kč). Bezos odsunul Muska z prvního místa v březnu.

Muska řadí na třetí místo ve svém žebříčku miliardářů i konkurenční žebříček časopisu Forbes. Ten jeho majetek ale odhaduje na 146,5 miliardy dolarů. Údaje pro své žebříčky média většinou získávají z veřejných zdrojů o vývoji cen akcií, nemovitostí a uměleckých děl - nejsou proto přesná a někdy bývají i sporná.

Musk v poslední době vzbudil rozruch kvůli svým vyjádřením k bitcoinu i jiným digitálním měnám. Minulý týden oznámil, že Tesla přestane jako platbu za své elektromobily přijímat bitcoiny. Jako důvod uvedl obavy o životní prostředí, neboť při zpracování transakcí s těmito měnami se spotřebovává obrovské množství energie. Jeho oznámení a následné další kritické tweety výrazně oslabily trh s kryptoměnami. Dnes ale oslabuje i Muskův nový favorit - kryptoměna dogecoin, která původně vznikla jako parodie na bitcoin.

 

Právě se děje

Další zprávy