Šéf Smartwings navštívil během jednání o podpoře Hrad. Obě strany o schůzce mlčí

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
26. 6. 2020 17:33
V době, kdy stát řeší možnou podporu aerolinek Smartwings, navštívil spolumajitel letecké společnosti Jiří Šimáně Pražský hrad. Ukázala to fotografie zveřejněná na sociální síti Twitter. Ani jedna ze stran nechtěla podle Deníku N schůzku komentovat, Šimáně se ale podle zdrojů deníku měl sejít s kancléřem Vratislavem Mynářem.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Travel Service

Fotografie podnikatele Adama Kurzoka zveřejněná na Twitteru zachycuje Šimáněho, jak na Pražském hradě míří k zaparkovanému vozu.

"Něco se chystá. Smartwings, a. s. právě přistávají na prvním hradním nádvoří," komentuje svůj snímek Kurzok.

Na otázky, z jakého důvodu na Hradě Šimáně byl, se Deníku N nedostalo oficiální odpovědi. K setkání se podle něj nevyjádřili zástupci Smartwings ani Hradu.

Vedení letecké skupiny momentálně jedná s vládou o poskytnutí státní garance za komerční úvěr. Měl by být kolem 800 milionů korun. Jednou z podmínek státní pomoci, které prezentoval ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), má být udržení zaměstnanců. Těch ve skupině Smartwings pracuje kolem 2500.

"Velké společnosti z oboru dopravy by měly mít možnost čerpat záruky jako čerpají všechny ostatní společnosti," uvedl již dříve Havlíček. Nástroj pro dopravní společnosti podle něho neexistuje. "I když vím, že jsou to jednotky společností," podotkl ministr.

Hospodářský výbor požádal ministerstvo dopravy o "hledání systémových řešení pro umožnění státních podpor a záruk subjektům podnikajících v hromadné dopravě.

Ředitel Smartwings Roman Vik před časem zopakoval, že měsíční obraty společnosti Smartwings klesly ze dvou miliard až 2,5 miliardy korun měsíčně na 18 až 20 milionů korun. "Pomoc v okolních evropských státech aerolinkám přichází. I kdybychom přežili bez pomoci, nemůžeme konkurovat společnostem, které pomoc dostaly," uvedl.

Letecká firma by podle studie potřebovala celkově asi 1,6 miliardy korun, řekl poslanců Vik. Čeští akcionáři podle něho přispěli 700 miliony korun. "Čekáme na ostatní akcionáře a čekáme samozřejmě na stát," dodal.

Smartwings patří do skupiny Unimex Group, kterou vlastní právě Šimáně a také Jaromír Šmejkal. Téměř poloviční podíl v dopravci drží čínská investiční společnost Citic Europe.

 

Právě se děje

Další zprávy