Šéf Facebooku dá většinu peněz na charitu, kontroly nad firmou se ale nezbaví

Tereza Holanová Tereza Holanová
2. 12. 2015 12:07
V prvních třech letech chce dát zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg na charitu nejvýše miliardu dolarů ročně, postupně se však plánuje zbavit většiny svých akcií. Ty mají nyní hodnotu zhruba 45 miliard dolarů, doposud přitom jejich cena rostla. Kontroly nad firmou se ale zatím zbavit nechce, podrobnosti řekne později. Okolo miliardy dolarů ročně věnují na charitu i největší filantropové světa, mezi které se tak Zuckerberg zařadí.
Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg | Foto: Reuters

San Francisco - Pokud se Markovi Zuckerbergovi podaří splnit svůj slib, zařadí se mezi nejvýznamnější filantropy světa. Zakladatel a výkonný ředitel Facebooku se v úterý zavázal, že postupně věnuje na charitu 99 procent svých akcií společnosti. Ty mají nyní hodnotu okolo 45 miliard dolarů. Rozhodně to ale neznamená, že by se Zuckerberg okamžitě zbavoval kontroly nad firmou.

Hodnota cenných papírů přitom může ještě růst. Jen od května 2012, kdy Facebook vstoupil na burzu, vzrostla jejich cena o více než 180 procent. Zatímco upisovací cena akcií činila tehdy 38 dolarů, nyní se jejich cena pohybuje okolo 107 dolarů za kus.

Zuckerberg oznámil své dobročinné plány v úterý večer v dopise, který se svojí ženou Priscillou Chan adresoval novorozené dceři Max. Založil kvůli tomu nadaci Chan Zuckerberg, kterou pár kontroluje, do které bude postupně vkládat akcie a jejímž cílem je "zlepšit potenciál lidstva a podporovat rovnost".

Inspirace pro mladé lidi

Zakladatel společnosti, která provozuje celosvětově populární sociální síť, se tak vydává podobným směrem jako jiní miliardáři.

Od těch se ale liší svým věkem, zdůrazňuje agentura Bloomberg. Zatímco zakladatel Microsoftu Bill Gates spustil svoji nadaci v roce 2000, kdy mu bylo 45 let, Zuckerberg začíná s dobročinností v 31 letech.

Miliardář Warren Buffett, který řídí fond Berkshire Hathaway, měl dokonce 76 let, když se v roce 2006 zavázal věnovat nadaci Bill & Melinda Gates Foundation postupně přes 80 procent svého bohatství. Právě Buffett nyní označil Zuckerberga za někoho, kdo může jít příkladem nové generaci filantropů.

Největší filantropové v roce 2014:

Jméno Příspěvek v roce 2014 Celkový dosavadní příspěvek Věk
1. Warren Buffett 2,8 mld. USD 22,7 mld. USD 85 let
2. Bill Gates (s manželkou) 1,3 mld. USD 31,5 mld. USD 60 let
3. George Soros 733 mil. USD 11,4 mld. USD 85 let
4. Michael Bloomberg 462 mil. USD 3,7 mld. USD 73 let
5. Chuck Feeney 434 mil. USD 7 mld. USD 84 let

Zdroj: Forbes

Podle agentury Reuters plyne ve Spojených státech amerických každoročně na charitu okolo 350 miliard dolarů. Většině dárců je přitom okolo 70 až 80 let.

Kontrolu si zatím ponechám

Zakladatel Facebooku v následujících třech letech plánuje prodat či darovat ročně akcie za nejvýše miliardu dolarů - aby si "v dohledné budoucnosti" udržel kontrolu nad firmou. "Více podrobností sdělíme v následujících měsících, až se sžijeme s naším novým rodinným rytmem a vrátíme se z našich mateřských a otcovských dovolených," uvedl pár v úterý.

"Technologie nemůže vyřešit všechny problémy. Základem lepšího světa je silné a zdravé společenství. Děti mají ty nejlepší příležitosti, když se mohou učit. A nejlépe se jim učí, když jsou zdravé. Pro zdraví je důležitá milující rodina, dostatečná výživa a bezpečné a stabilní prostředí," zdůvodňují v dopise, proč se rozhodli dát peníze na charitu.

Děti, které nejsou už v nízkém věku zdravé, podle manželů jen složitě dosahují svého potenciálu. "Když se musíte starat, jestli máte na jídlo či bydlení, mít strach ze zneužití nebo kriminality, tak je těžké využít své možnosti," vysvětlují.

"Měli ve své práci už obrovské štěstí a nechtějí čekat déle na dobu, kdy to budou moct vrátit zpátky," prohlásil podle Financial Times mluvčí Facebooku.

Už v roce 2010 se Zuckerberg zavázal, že v rámci výzvy The Giving Pledge věnuje okolo 1,6 miliardy dolarů na vzdělání, zdravotní péči a životní prostředí. Podpořil tak například veřejné školy v New Jersey, nemocnici San Francisco General Hospital, kde pracuje jeho žena jako pediatrička, kromě toho dal peníze na zastavení šíření eboly.

Akcie Facebooku na úterní Zuckerbergovu zprávu reagovaly mírným růstem, za celý den se jejich cena zvýšila zhruba o 2,6 procenta.

V současné době Zuckerberg drží ve Facebooku 419 milionů akcií třídy B a okolo čtyř milionů akcií třídy A. Zatímco každá akcie A znamená jeden hlas, u akcií třídy B je to deset hlasů. Celkem má šéf Facebooku 53 procent hlasovacích práv ve společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy