Šéf ČTÚ rezignoval kvůli aukci 5G. Havlíček označil přípravu dražby za nestandardní

ČTK ČTK
Aktualizováno 27. 1. 2020 17:25
Průběh příprav aukce na kmitočty pro mobilní sítě 5G vykazoval nestandardní prvky. Vláda chce nové zadání. Po jednání kabinetu, který o problematice jednal v režimu vyhrazené, o tom informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Aukce by mohla být vyhlášena v květnu nebo červnu letošního roku.
Karel Havlíček
Karel Havlíček | Foto: ČTK

Zpoždění je způsobeno požadavky vlády na nové podmínky aukce tak, aby byla atraktivní pro mobilní operátory. Zájem zahraničních uchazečů o aukci kmitočtů je nulový a zřejmě by se přihlásil jen jeden menší český uchazeč, sdělil Havlíček. Do státního rozpočtu by aukce měla přinést minimálně šest miliard korun.

V souvislosti s aukcí kmitočtů pro mobilní sítě 5G v pondělí oznámil rezignaci předseda Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jaromír Novák. V rezignačním dopise na Twitteru svůj odchod zdůvodnil snahou Havlíčka změnit podmínky aukce.

Vláda Nováka současně v pondělí sama odvolala, podle Havlíčka ovšem končící šéf ČTÚ rezignoval ke konci ledna, zatímco kabinet jej odvolal k dnešnímu dni. Podle ministra je tak zřejmě platné odvolání. "Navrhli jsme, aby zůstal členem rady, ale on rezignoval i z pozice člena rady," dodal Havlíček po jednání vlády.

Novák stál v čele regulačního úřadu od roku 2013. Předtím působil na ministerstvu průmyslu jako ředitel divize digitální ekonomiky. 

Vláda také hned v pondělí jmenovala novou předsedkyní ČTÚ stávající členku rady úřadu Hanu Továrkovou. Advokátka v radě působí od loňského listopadu. Při svém jmenování loni na podzim se nechala slyšet, že by se ráda zasadila nejen o včasné a transparentní budování sítí 5G, ale chtěla by také přispět k řešení otázky cen mobilních dat. Dlouhodobě se také například zasazuje o rozvoj telekomunikačního sektoru prosazováním legislativy, která by usnadnila výstavbu, i snahou o čerpání dotací. Byla i členkou představenstva a předsedkyní Sekce IT a telekomunikací Hospodářské komory ČR.

Novák: Aukce byla transparentní 

Podle Nováka byla aukce kmitočtů připravovaná transparentně za účasti právních a ekonomických poradců. "Aukce byla připravovaná naprosto transparentním způsobem, proběhla veřejná konzultace, transparentní vypořádání. Pokud se některý z hráčů na trhu chtěl aukce zúčastnit, asi logicky svůj byznys plán přizpůsobil podmínkám, které úřad jasně deklaroval," prohlásil odcházející předseda ČTÚ.

Novák dodal, že aukce byla vypsaná tak, aby měla potenciál přivést čtvrtého operátora. "Kdo by se účastnil, by bylo vidět, až by ji úřad vyhlásil," dodal.

Firmou, která se údajně jako jediná chtěla přihlásit do aukce, je Nordic Telecom. Ten se ohradil proti tvrzení, že podmínky byly vypsané pro něj. "Odmítáme být, jako seriozní zájemce o účast v aukci kmitočtů, vtahováni do nepodložených spekulací a mediálních her, jejichž účelem je oslabit naši pozici před chystanou aukcí. Náš zájem stát se čtvrtým mobilním operátorem jsme mnohokrát otevřeně vyjádřili i v médiích a nemáme co skrývat," uvedl mluvčí Ján Bruno Tropp.

Babiš: Soutěž ČTÚ nebyla ve prospěch konkurence

Premiér Andrej Babiš (ANO) novinářům před odletem na vzpomínkovou akci do Osvětimi řekl, že Česko má problém s tím, že některé nezávislé úřady nereprezentují zájmy daňových poplatníků. "Soutěž, kterou vypsal ČTÚ, nebyla ve prospěch konkurence," uvedl Babiš.

Kvůli činnosti úřadu jsou podle něj v Česku oproti zbytku Evropy podstatně dražší platby za mobilní služby. "Pan ministr (Havlíček) dospěl k závěru, že pan Novák by neměl být předseda ČTÚ," dodal Babiš.

Ministerstvo v pondělí vládě předložilo materiál o dalším směřování aukce, který s ČTÚ jako organizátorem soutěže nekonzultovalo. 

"Bohužel poslední vývoj, který vyvrcholil předložením materiálu na zasedání vlády plánované na 27. ledna 2020, bez možnosti zástupců úřadu jej vidět a vypořádat naše odborné připomínky, mě nenaplňují z výše uvedených důvodů jistotou, že výsledná podoba podmínek přinese tolik očekávanou změnu na českém telekomunikačním trhu a zároveň obstojí v soudním přezkumu," uvedl Novák.

Babiš odmítl Novákovy připomínky, že nebyl na dnešní jednání vlády ani přizván. "Nebylo proč ho zvát, my s ním mluvili opakovaně, jeho projevy byly velice nestandardní. My máme tu politickou odpovědnost vůči IT zakázkám," uvedl premiér. Protože kabinetu nezbývá než na nezávislý ČTÚ jen apelovat, požádala v pondělí vláda úřad, aby aukci vypsal podle představ vlády, dodal.

Odklad aukce vadí opozici. Místopředseda ODS Martin Kupka uvedl, že Havlíček vstoupil do příprav aukce bez reálných argumentů. Podle Kupky kabinet pokračuje v "totálním rozvratu řízení státu", když v pondělí aukci odložil a navrhl změnit její podmínky. Odklad způsobí, že neklesnou vysoké ceny mobilních služeb v ČR, míní šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Stát má prostřednictvím ČTÚ dražit frekvence v pásmech 700 a 3500 MHz. Pásmo 700 MHz se uvolní přechodem pozemního TV vysílání na nový standard DVB-T2. Aukce má zároveň na český trh přivést dalšího operátora a zvýšit tak konkurenci.

Video: Hrnout se po hlavě do budování 5G sítí je riziko, může jít o život, říká expert NÚKIB

Hrozí, že sítě budou špatně zabezpečené a útočníci budou schopni dostat se do systémů, ke kterým dříve neměli přístup, varuje Michal Thim. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy