Šéf ČEZ Beneš si nechal s předstihem prodloužit funkční období v čele představenstva

Petr Lukáč Petr Lukáč
10. 5. 2017 13:41
Předseda představenstva společnosti ČEZ Daniel Beneš byl ve své funkci potvrzen sedm měsíců před koncem funkčního období. ČEZ jmenování s velkým předstihem obhajoval tím, že to společnosti přinese v době krize evropské energetiky a také volebního roku více stability. Potvrzení přichází krátce po střetu okolo prodeje elektrárny Počerady Pavlu Tykačovi, majiteli Czech Coalu.
Daniel Beneš
Daniel Beneš | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Představenstvo polostátní společnosti ČEZ potvrdilo ve svém čele generálního ředitele firmy Daniela Beneše. Hlasování přitom proběhlo velmi brzy - současné funkční období končí Benešovi až za sedm měsíců, 18. prosince 2017. "Je to návazný krok na prosincové rozhodnutí dozorčí rady ČEZ," říká mluvčí skupiny Ladislav Kříž.

Dozorčí rada prodloužila funkční období Daniela Beneše v představenstvu s téměř ročním předstihem. Tehdy proti tomu hlasovali například zástupci ministerstva financí, které ve firmě vykonává akcionářská práva státu. ČEZ roční předstih obhajoval tím, že to společnosti přinese v době krize evropské energetiky a také volebního roku více stability.

Potvrzení Beneše v čele představenstva přichází jen dva týdny po střetu ohledně prodeje elektrárny Počerady. Tu chtělo představenstvo prodat majiteli Czech Coalu Pavlu Tykačovi. Proti se ale postavili kromě ekologů i někteří politici v čele s ministrem financí Andrejem Babišem, který toho opět využil k útoku na management ČEZ včetně Beneše. Dozorčí rada nakonec po jejich tlaku prodej neschválila a rozhodnutí odložila. Nabídka Tykačova Czech Coalu nicméně propadla.

 

Právě se děje

Další zprávy