Šéf Českých aerolinií rezignoval, vystřídal ho Sinčák

Ekonomika Ekonomika
4. 9. 2014 12:02
Philippe Moreels avizoval odchod z funkce již v říjnu 2013. Valná hromada odhlasovala také změny v dozorčí radě.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Archiv ČSA

Praha – České aerolinie mají nového muže číslo jedna. Na dnešním zasedání představenstva rezignoval jeho dosavadní předseda Philippe Moreels, který své rozhodnutí odejít z funkce oznámil již v říjnu 2013. Novým předsedou představenstva byl zvolen Jozef Sinčák, dosavadní místopředseda Českých aerolinií.

Změnu už potvrdila i valná hromada, která se dnes mimořádně sešla. Představenstvo Českých aerolinií bude nyní pracovat ve složení Jozef Sinčák, Martin Štolba a Josef Adam.

Jozef Sinčák, nový šéf ČSA
Jozef Sinčák, nový šéf ČSA | Foto: České aerolinie

„Obměněné představenstvo Českých aerolinií bude pokračovat v nastavené strategii v souladu se schváleným restrukturalizačním plánem společnosti s cílem dosahování celoročního provozního zisku. Zároveň bude pracovat na dokončení plánované transakce a vstupu dalšího významného akcionáře, společnosti Travel Service do ČSA,“ uvedl Jozef Sinčák.

Změny také v dozorčí radě

Valná hromada odhlasovala také změny v dozorčí radě ČSA. Václava Řehoře, předsedu představenstva Českého Aeroholdingu, zvolila za řádného člena dozorčí rady a Petra Pavelce, člena představenstva Českého Aeroholdingu, za nového člena dozorčí rady Českých aerolinií. Kromě nich v dozorčí radě sedí ještě Won Tae Cho - zástupce společnosti Korean Air, která od roku 2013 vlastní v ČSA 44 procent a je strategickým partnerem.

Philippe Moreels působil v Českých aeroliniích ve funkci člena představenstva a viceprezidenta pro oblast marketingu a prodeje od poloviny listopadu 2009. V prosinci 2009 byl zvolen místopředsedou představenstva a od dubna 2011 se stal předsedou představenstva
a prezidentem Českých aerolinií. Byl spoluzakladatelem Českého Aeroholdingu a od poloviny února 2011 do konce června 2014 působil současně také ve funkci místopředsedy představenstva aeroholdingu.

Z místopředsedy předsedou

Jozef Sinčák byl od 1. října 2013 výkonným ředitelem pro obchod a marketing a od 23. října 2013 také členem představenstva Českých aerolinií. Místopředsedou představenstva ČSA je od 4. dubna 2014. Od listopadu 2011 do října 2013 byl výkonným ředitelem divize obchod
a korporátní služby a místopředsedou představenstva Letiště Praha, kam nastoupil v září 2009 jako výkonný ředitel pro ekonomiku a finance.

České aerolinie jsou od července 2012 součástí skupiny Český Aeroholding, který je majoritním akcionářem společnosti. Novým strategickým partnerem a akcionářem Českých aerolinií se v roce 2013 stala společnost Korean Air, jeden z největších a nejvýznamnějších světových leteckých dopravců.

Už na konci července se změnil také šéf celého Českého Aeroholdingu. Po tlaku ministra financí Andreje Babiše rezignoval na svou tehdejší funkci Miroslav Dvořák, který stál u vzniku aeroholdingu. Babiš na post šéfa dosadil Václava Řehoře.

 

Právě se děje

Další zprávy